Netopil má dirigentský debut s Berlínskou filharmonií za sebou

Praha - Mladý český dirigent Tomáš Netopil, který patří v současnosti k nejvýraznějším talentům ve svém oboru, debutoval u Berlínské filharmonie. 30. září se uskutečnil první koncert, při kterém mladý dirigent nahradil nedávno zesnulého světoznámého dirigenta sira Charlese Mackerrase. Další koncerty se uskuteční 1. a 2. října v německé metropoli. Na programu je zcela český repertoár - Tři fragmenty z opery Julietta aneb Snář Bohuslava Martinů a Sedmá symfonie Antonína Dvořáka.

„Po úmrtí sira Mackerrase jsem dostal nabídku. Byl jsem potěšen, že jsem to právě já. Moje první dojmy po koncertě jsou obrovské a vzrušující. Je to pro mne těžká role stanout před jedním z nejlepších orchestrů a vést ho místo takové hudební legendy jako byl sir Charles Mackerras. Ale zase na druhou stranu musím říct, že orchestr na mne působil velice sympaticky a lidsky. Opravdu se jedná o lidi s obrovskou duší, kteří krásným způsobem dokáží interpretovat českou hudbu,“ uvedl v telefonátu z Berlína letos pětatřicetiletý Netopil, který Mackerrase považoval za legendu a svůj vzor a pod jeho taktovkou si měl možnost zahrát již jako houslista v Talichově komorním orchestru.

Slavný Mackerras zemřel v polovině července v Londýně ve věku 84 let, podle médií podlehl rakovině. Půl století šířil na světových pódiích povědomí o české hudbě, zejména o operním díle Leoše Janáčka, a často se vracel také k České filharmonii. S ní letos v říjnu plánoval svůj poslední koncert na rozloučenou.

Tři fragmenty z opery Julietta uvedl před více než rokem v Praze na světové premiéře objevené partitury. Později získala supraphonská nahrávka v Londýně prestižní cenu časopisu Gramophone v kategorii recitálu. Na provedení se podílela i mezzosopranistka Magdalena Kožená, životní partnerka šéfdirigenta Berlínských filharmoniků Simona Rattla.

Tomáš Netopil

působil jako operní dirigent v sevillském Teatro de la Maestranza s Janáčkovými Příhodami lišky Bystroušky. Pracoval i v Janově, Turíně, Benátkách, Mnichově, Neapoli a Salcburku.

V sezoně 2008/2009 se v pražském Národním divadle představil poprvé i jako operní dirigent, a to v Mozartově opeře La finta giardiniera (Zahradnice z lásky), a přijal angažmá jako šéfdirigent. V této roli zde nastudoval například koncertní provedení Salome Richarda Strausse, Mozartovu operu Idomeneo s režisérem Jošim Oidou a Janáčkovu Káťu Kabanovou s režisérem Robertem Wilsonem.