Ježíškova armáda v moderní zbroji

Světová premiéra titulu Ježíškova armáda aneb Poslední křižácká výprava slovenského dramatika Viliama Klimáčka proběhla začátkem června v pražském Divadle Komedie. Vtipný text plný odkazů na současné poměry pobavil diváky i herce. Z „nádražáků“ se během děje stávají „betlémáci“ a z hostinské nádražního bufetu ovce, co kouří.

„Ježíškova armáda je hra o stavu dnešní víry,“ říká autor, který psal satirickou komedii přímo pro soubor divadla. Novinka nabízí vyrovnané herecké party sedmi osobám a obsahuje - vedle sarkastického humoru - také s nadhledem pojatou spirituální rovinu. Rázovité figury z malého nádraží se proplétají s postavou deus ex machina v podobě Anděla (Jaromír Nosek). Démonický ochránce vnukne čerstvě propuštěným zaměstnancům dráhy myšlenku na živý betlém, výhodný vývozní artikl.

Scénografie (Milan David) se přiklání k výpravnému popisu nádražní kavárny se starými umakartovými židlemi na kovových nohách a vánočně vyzdobené, výloh plné, vídeňské ulice MariaHilfer Strasse. Realistický obraz doplňuje pravé seno pod betlémem, což alergici pocítí naštěstí až v konci hry, kdy se přírodní rekvizita uklízí. Nejvýraznějším nápadem dekorace je zavěšení papírových modelů českých hradů, které vyrábí přednosta stanice, čímž si bez výdajů naplňuje cestovatelské sny.

„Josefe, alkohol to nevyřeší, měl by ses trápit konstruktivně,“ radí bývalý nadřízený Melichar (Vilém Udatný) suspendovanému strojvůdci Josefovi (Michal Slaný) a replika sklízí výbuch smíchu publika. V drsném, ale krásném kraji zorganizují konkurz na Pannu Marii zájezdního betlému. Rázná vedoucí bufetu Magda (Hana Kusnjerová) v něm boduje sestavou aerobiku, průvodčí Marie (Kristýna Leichtová) okouzlí dojemnou historkou z dětství. Nádražní uniforma Marii přesně padne, stejně jako role její představitelce.

„Co se postavy Anděla týká, je evidentní, že to není žádný barokní andílek s nakudrnatělými vlásky, že jde o bytost božskou spíše v jádru,“ uvádí režisér inscenace Vojtěch Štěpánek k nelehké misi Anděla, vrženého kamsi na Ostravsko. Fyziognomií Jaromíra Noska získává Anděl na důstojnosti, ani by nemusel mít doslovná křídla. Fungují všechny jeho převleky: žlutá pláštěnka turisty, dlouhý černý kabát slepce i oblek policisty. Magicky působí obraz Anděla- slepce se světelnou holí, ozařující postavy v tunelu. Pouze monology všech ke zpovědi jdoucích jsou v součtu dlouhé.

Ježíškova armáda / Hana Kusnjerová, Kristýna Leichtová
Zdroj: ČT24/Divadlo Komedie

Hlediště reaguje na vtipy, týkající se Magdina erotického zájmu o Marii. Ženským hrdinkám se daří lechtivou zápletkou děj okořenit. Svérázná skupina se díky podpoře Evropské unie vydává na cestu do Vídně reprezentovat české tradice. Na této „služebce“ vrcholí konflikty i proměny zúčastněných, na povrch vyvstávají škraloupy minulosti, ale dějí se i zázraky. Vše v kulisách reklamních sloganů a prezentací zboží, kontrastujících s původním záměrem betlémského poselství. V samém závěru kusu klíčí zárodek naděje, relativizovaný nepříliš příznivými výhledy do budoucna.

Díky svému populárnímu pojetí by Ježíškova armáda v moderní zbroji mohla oslovit různorodé spektrum lidí. Zábavnost je podtržena společenskou satirou. Hra je svou ideou blízká Klimáčkově nedávné novince pro A studio Rubín Maso, která mě svou syrovou punkovostí dostala víc.

Hrají: Kristýna Leichtová, Hana Kusnjerová, Michal Slaný, Jakub Chromeček, Vilém Udatný, Jan Hofman, Jaromír Nosek. V červnu zastihnete Ježíškovu armádu v Divadle Komedie ještě sedmnáctého.