Kmochův Kolín chce k dechovce přitáhnout mladé publikum

Kolín - Po jedenapadesáté ožil Kolín festivalem dechové hudby, který se každoročně koná na počest místního patriota, dirigenta a skladatele Františka Kmocha. Během víkendu přehlídku navštívilo přes deset tisíc lidí. Kromě mnoha vystoupení domácích i zahraničních orchestrů nabídl také videomapping nebo dvě alternativní scény.

Kmochův Kolín cílí na mladé (zdroj: ČT24)

Festival byl neformálně zahájen už ve čtvrtek večer prohlídkou města se starostou Vítem Rakušanem, kterého se zúčastnilo zhruba 400 lidí. Celkem jich podle pořadatelů do neděle přijelo přes deset tisíc. Kmochův Kolín se letos koná už po 51. Každým rokem se mění dramaturgie. Organizátoři tak chtějí festival více přiblížit mladým lidem.

„V pátek večer jsme tady měli dechovou kapelu, ale hrála rockové písně, takže takový vhodný kompromis,“ říká Vít Rakušan. Kromě českých a moravských muzikantů dorazily kapely z Norska nebo z Německa. „Hrajeme tady často a vždycky se sem těšíme, Kmochův Kolín je u nás velmi známý,“ usmívá se Jens Planert ze Saska.

Festival Kmochův Kolín je věnován památce kolínského rodáka, legendárního skladatele a kapelníka Františka Kmocha (1848 až 1912). První ročník se uskutečnil v roce 1962. Jeho cílem bylo prezentovat českou dechovou hudbu a srovnávat úroveň tuzemských, později i zahraničních dechových orchestrů. Postupně se z něj stala ojedinělá přehlídka evropského významu. Tradici festivalu město přerušilo jen jedenkrát, a to v roce 2006 kvůli rekonstrukci Karlova náměstí, které bývá centrem přehlídky.