Tajnůstkář Picasso skrýval v Modrém pokoji neznámého muže

Washington – Znalcům v americké galerii Phillips Collection pořádně zamotal hlavu Pablo Picasso. Respektive tajemný muž na jednom z jeho obrazů. Pod nánosem barev na díle Modrý pokoj totiž experti objevili skrytou malbu. Nikdo však netuší, koho vousatá tvář představuje.

Picassovo tajemství Modrého pokoje (zdroj: ČT24)

Za odhalení tajemství jednoho z nejranějších děl Pabla Picassa vděčí experti moderním technologiím. Ty totiž dokázaly odhalit spodní vrstvu plátna, kde se skrývala vousatá tvář muže, který si ji podpírá rukou. Co už ale stroje odhalit nedokázaly, je totožnost tohoto neznámého muže s motýlkem. Jak byl tedy s malířem spjatý, zatím nikdo netuší.

Galerie se však s takovým výsledkem nehodlá spokojit. „Snažíme se teď dozvědět něco víc o okruhu osob, se kterými se Picasso stýkal v době, kdy obraz vznikl. Tedy na úplném začátku své umělecké dráhy,“ uvedla Susan Behrendsová z výzkumného týmu. „Picasso byl známý tím, že maloval na své vlastní obrazy. Existují i ​​další příklady a taky různé dokumenty a výkresy, které potvrzují, že je původní malba Picassova,“ dodala.

Po prozkoumání tahů štětcem a pigmentu odborníci zjistili, že oba obrazy namaloval Picasso v jednom roce. A zatím vyloučili, že by mohlo jít o umělcův autoportrét. Jedna z možností nevylučuje, že na plátně je vyobrazen pařížský obchodník s uměním Ambrose Villard.

Konzervátoři již delší dobu předpokládali, že by pod Modrým pokojem mohlo být něco skryto. Infračervené skenování, které bylo provedeno v roce 2008, pak jejich domněnky potvrdilo. Výsledky své práce ale zveřejnili až nyní.