Plachetka zakončil sezonu triumfálně v milánské La Scale

Milán – Český basbarytonista Adam Plachetka si podmanil publikum v nejvyhlášenějším operním domě. Konec sezony uzavřel triumfem v milánské La Scale. Publikum nadšeně tleskalo jeho roli Guglielma v Mozartově komické opeře Cossi van Tutte, kde mu je partnerem mexická hvězda Rolando Villazon.

Na aplaus vestoje je doma Adam Plachetka zvyklý, ale publikum v La Scale je úplně jiná káva. Když je obecenstvo nespokojené, dává to najevo pískáním a bučením. „Byl jsem napjatý, jaká ta reakce bude, a byl jsem příjemně překvapen, že byla pozitivní,“ poznamenal po fenomenálním úspěchu Adam Plachetka.

Dva důstojníci se v této opeře nechají vyhecovat, aby v převleku za cizí ctitele otestovali věrnost svých žen, a stávají se pokusnými králíky našeptávače Dona Alonsa. V Národním divadle hraje Plachetka tutéž roli, ale na abstraktní scéně bez kulis.

V milánském představení většinu ansámblu už dávno zná, včetně Ronalda Villazona. „Víme, co od sebe čekat, on má vždycky tak úžasnou energii, že je s ním vždycky radost pracovat,“ podotkl Plachetka. V příští sezoně bude Placheta těkat mezi Vídní, Londýnem a New Yorkem, kde si splní další sen - debut v metropolitní opeře.

Plachetka zakončil sezonu triumfálně v milánské La Scale (zdroj: ČT24)