Běž domů, Ivane - jak nás opouštěli ti, které jsme nevítali

Praha – Při okupaci 21. srpna 1968 vstoupilo na naše území okolo 20 divizí sovětské armády; na začátku devadesátých let odjely z Československa desítky tisíc sovětských vojáků. Pro obyvatele mnoha měst znamenal tento odchod opravdový začátek svobodných časů. Hodinový dokument Centra publicistiky a dokumentu Televizního studia Ostrava, který ČT uvede dnes na prvním programu ve 20:55, se s odstupem dvaceti let ohlíží za odchodem sovětských vojsk.

V průběhu let 1990–1991 opustilo Československo v 925 transportech 73,5 tisíc vojáků, vedle toho i 39 tisíc jejich rodinných příslušníků. Prvním městem v zemi, které na jaře 1990 okupanty vyprovodilo, byl Frenštát pod Radhoštěm, poslední adresa bývalého pobytu Sovětské armády se vylidnila v roce 1991 v Milovicích.

Dokument Běž domů, Ivane nabízí výpovědi pamětníků, historiků, zástupců tehdejších samospráv a dalších odborníků. Nevyhýbá se ani stručné rekapitulaci události roku 1968. Neformálním průvodcem mozaikou soukromých osudů, poznamenaných šedesátým osmým, je Karel Petržílka z Milovic, který za zpěv písně Běž domů, Ivane skončil ve vězení a později prakticky na okraji společnosti.

Prostřednictvím osobních vzpomínek i archivních záznamů se ale především přeneseme do roku 1990 až k odchodu ruských vojsk i ke všemu, co tomuto dějinnému okamžiku předcházelo. Nejde přitom jen o jednání na nejvyšší úrovni, která připravovala nebývalý transport vojenské techniky, soukromých majetků a osob, ale i o emoce, které tyto kroky doprovázely na všech úrovních až směrem k řadovým občanům zasažených míst. Stranou zájmu nezůstávají ani ekologické škody a rozsah poničených objektů či památek, které po odchodu ruských vojáků zůstaly.

Před dvěma týdny uvedlo Centrum publicistiky a dokumentu TS Ostrava dokument v předpremiéře během doprovodného programu letošních Dnů NATO v Minikině v Ostravě. Zúčastnili se jí představitelé samospráv obcí, ve kterých byly ruské posádky, také Michael Kocáb, předseda komise Federálního shromáždění pro odsun Sovětské armády z Československa z r. 1990, a Josef Jařab, první polistopadový rektor Univerzity Palackého, který se rovněž účastnil vyjednávání o odchodu sovětských vojáků.

Dokument najdete po skončení také v archivu iVysílání.

Vydáno pod