Plzeňsko se na šest týdnů vrací k baroku

Plzeň – Západ Čech v roce 2015 ožije divadlem, hudbou, výtvarným a dalším uměním. Jak známo, Plzeň se totiž už za krátko stane Evropským hlavním městem kultury. Od 3. července do 24. srpna ale podnikne menší generálku - během šesti prodloužených víkendů od čtvrtka do neděle ožijí zámky, kláštery, kostely i krajina na dvaceti čtyřech místech v šesti západočeských regionech festivalem nazvaným 6 týdnů baroka.

„Vůbec poprvé v takové šíři a podobným zážitkovým způsobem představíme široké veřejnosti památkové skvosty z tohoto období, které jsou jedním z největších bohatství Plzeňského kraje,“ uvedla autorka celkového konceptu festivalu Kateřina Melenová ze společnosti Plzeň 2015 o. p. s., která festival připravuje ve spolupráci s místními partnery, majiteli objektů a řadou odborníků.

Data a lokality

  •  3. 7.–  6. 7.: oblast Nepomuk / Spálené Poříčí
  • 10. 7.–13. 7.: oblast Klatovy
  • 24. 7.–27. 7.: oblast Tachov / Planá
  • 31. 7.– 3. 8.: oblast Kladruby / Stříbro
  • 14. 8.–17. 8.: oblast Plasy / Mariánská Týnice
  • 21. 8.–24. 8.: oblast Manětín / Nečtiny

A co že je vlastně na programu? Celou akci doslova odpálí ohňostroj na zámku v Nebílovech, kde proběhne zahajovací Barokní noc. Kostel sv. Jana Nepomuckého v Nepomuku si pro změnu pozval cimbalistu Jana Rokytu se souborem pro starou hudbu Solamente Naturali.

Klatovská oblast chystá kostýmové prohlídky jezuitských katakomb, premiéry dobového jezuitského divadla studentů místních škol nebo provedení Oratoria F. X. Brixiho v podání Kolegia pro duchovní hudbu.

Každá oblast má připravený vlastní program, který zahrnuje pouti, ukázku tradičních řemesel nebo barokní kuchyně, divadelní či taneční představení, koncerty a mnoho dalších aktivit.

Kompletní a podrobný program najdete v tomto odkazu.