30 Seconds vs. 30 milionů. Jared Leto promítne v Praze svůj dokument

Praha – Americká skupina 30 Seconds to Mars v čele s oscarovým Jaredem Letem vystoupí 30. června v Praze. Nepřivezou s sebou jen hudební show, ale i dokument Artifact natočený samotným zpěvákem, jenž režíruje pod uměleckým pseudonymem Bartholomew Cubbins. Ten po promítání, den před koncertem, bude s fanoušky o filmu dokonce i hovořit. Film sleduje členy kapely – bratry Letoovi a kytaristu Toma Miličeviče – v ne zrovna záviděníhodné situaci, do které je v letech 2008–9 postavilo jejich hudební vydavatelství EMI.

K soudní rozepři s nahrávací společností došlo v době, kdy 30 Seconds to Mars natáčeli svoji nejúspěšnější desku This is War. Texty i hudební podklady byly inspirovány nepříjemnou záležitostí, kdy kapela čelila žalobě o 30 milionů dolarů za nedodržení smluvních podmínek. Tato událost vedla k několika důležitým krokům a rozhodnutím, které 30 Seconds to Mars museli učinit pro dobro své tehdejší, ale i budoucí kariéry.

Dokument Artifact nabízí pohled do zákulisí hudebního průmyslu, kam běžný člověk nevidí. Odhaluje stinné stránky a poukazuje na to, co vše se může stát, když se akcie společnosti přehazují z ruky do ruky, mění se vedení a hudba již není prioritou, kterou by si zasloužila být. Když vše je jen o penězích a umělec se stává pouhým pěšákem v rukou lidí, kteří nemají ponětí o tom, jak vést hudební průmysl. Kapela se na rozdíl od jiných umělců nebála veřejně mluvit o problémech, které normálně zůstávají skryty za zavřenými dveřmi.

Sto tři minuty dlouhý snímek byl poprvé uveden v roce 2012 na mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. Byl vřele přijat nejen fanoušky, ale i kritiky a odnesl si například cenu People's Choice Award.

Čeští diváci ho mohou vidět v neděli 29. června v pražském kině Atlas. Majitelé VIP lístků se navíc dostanou na diskusi s autorem dokumentu a frontmanem kapely Jaredem Letem, s nímž se mohou i na památku zvěčnit. Z prasátka ale musí vysypat 250 dolarů, tedy pět tisíc korun.