Co Čech, to čtenář

Praha – Spolu se skandinávskými a pobaltskými státy patří Česká republika v rámci Evropy k zemím s nejsilnější čtenářskou kulturou. Aspoň jednu knihu ročně přečte 79 procent Čechů, což je ovšem o čtyři procenta méně než v roce 2007. V průměru přečtou čeští milovníci literatury ročně 17 knih, denně se čtení věnují 38 minut. Typickým českým čtenářem je žena s (minimálně) maturitou, která žije ve větším městě a nejčastěji sáhne po beletrii, rozhodně spíš v papírové podobě než v elektronické.

V českých domácích knihovnách se nachází v průměru 246 knih. Za rok nakoupí Češi průměrně pět knih a utratí za ně 1 214 korun. Přesto v porovnání s rokem 2007 poklesl podíl lidí, kteří si koupí ročně alespoň jednu knihu, ze 71 procent na méně než polovinu oslovených.

„Asi jsme trochu zchudli, nejen kulturně, ale i finančně. Pro velkou část populace je kniha zbytnou,“ domnívá se Jiří Trávníček z Ústavu pro českou literaturu AV ČR. I když lidé kupují knihy méně, neznamená to ale, že za ně méně utrácejí. Knihkupci potvrzují, že se knihy prodávají méně, tržby jim ale výrazně neklesly, dodal Trávníček.

Reportáž Magdy Trojanové (zdroj: ČT24)

Stejně jako v dřívějších průzkumech se ukázalo, že vášnivějšími čtenářkami jsou ženy. Nejčastěji lidé ke knize sahají několikrát týdně (23 procent). Nejoblíbenější zůstává oddechová beletrie a literatura faktu, pak teprve klasická beletrie. Alespoň jednu beletristickou knihu ročně přečte 68 procent Čechů. Zvýrazňuje se rozdíl mezi muži a ženami: Muži čtou beletrii v 57 procentech, ženy v 78 procentech. Polovina dospělých obyvatel Česka nikdy nečte poezii.

Propagovat čtení, knihy a knihovny bude pravidelný Týden knihoven od 4. do 10. října. Přihlásilo se na 500 knihoven v České republice. Knihovny uspořádají besedy se spisovateli, umožní bezplatnou registraci novým čtenářům a odpustí případné dluhy za nevrácené knihy těm stávajícím. Celkem 75 knihoven přichystalo veřejná čtení, 163 knihoven dny otevřených dveří, 209 knihoven burzu vyřazených knih.

Čtenáři v Česku se ukázali také jako poměrně konzervativní. Knihy kupují stále většinou v knihkupectvích, 67 procent oslovených uvedlo, že si neumí představit, že by četli knihy pouze v elektronické podobě. Ani internet čtenáře papírovým knihám neubírá. „Internet není zloděj čtenářství. Ukázalo se, že ti, kdo často, tedy denně, pobývají na internetu, jsou i velmi silnými čtenáři,“ potvrdil Jiří Trávníček.

Výsledky průzkumu vyjdou knižně. Sběr dat se uskutečnil od 1. do 30. června 2010 na vzorku 1 550 respondentů.

Literatura
Zdroj: ČT24/Vojtěch Rejl
Vydáno pod