Donutil ordinuje v Beskydech. Hledejte jmenovku Doktor Martin

Zlín - Valašské Velké Karlovice se proměnily v horské městečko Protějov a Miroslav Donutil v doktora Martina Elingera. Česká televize začala na česko-slovenském pomezí natáčet exteriéry nového lékařského seriálu Doktor Martin, který se televizním divákům představí příští rok na podzim. Za předlohu filmařům slouží stejnojmenná britská verze.

ČT natáčí nový seriál. Doktor Martin ordinuje v Beskydech (zdroj: ČT24)

„Dělat venkovského doktora je spíše sociálně-psychologická práce než léčení opravdu složitých případů. Vše spočívá v komunikaci s lidmi, což doktorovi Martinovi právě nejde,“ říká o novém seriálu jeho režisér Petr Zahrádka. „Martin je hrozně uzavřený a neumí komunikovat – i takoví lidé jsou a asi k nim musíme přistupovat velkoryse,“ dodává herečka Jitka Čvančarová.

Doktor Martin Elinger totiž není kovaný obvodní lékař, ale špičkový chirurg ze specializovaného pražského pracoviště, který nyní musí zastávat nečekanou úlohu v beskydském městečku Protějov. Šestnáct natočených epizod potom sleduje, jak náročné je pro arogantního a ironického lékaře sžít se s tempem a mentalitou příhraničního Valašska, kde se přirozeně setkávají Češi a Slováci; koproducentem je proto také slovenská televize.

„Divákům už teď můžeme slíbit ty nejlepší české a slovenské herce a specifický humor, který vyplývá ze základního střetu dvou životních stylů. Každá epizoda má svou originální lékařskou zápletku, v širším záběru se prolíná několik lidských osudů, vztahů i rozporů,“ říká producent Vratislav Šlajer ze společnosti Bionaut. Vedle Miroslava Donutila a Jitky Čvančarové se v seriálu představí Milan Kňažko, Jana Štěpánková nebo Emília Vášáryová.

Předlohou pro nový lékařský seriál ČT je stejnojmenná britská série z roku 2004 - v Anglii zažíval londýnský lékař své starosti a strasti v malém přímořském městečku Cornish. Česká a slovenská verze vyměnila Atlantik za hory a ani hlavní postava nemá být doslovnou kopií britské předlohy. „Britský originál jsem ani nečetl, ani neviděl, a to záměrně,“ uvádí protagonista Miroslav Donutil. „Nechtěl jsem se ničím ovlivnit ani inspirovat.“

Seriál Doktor Martin
Zdroj: ČT/Ondřej Novák