Divadlo na kolejích potřetí: Vlak pro Kateřinu Horovitzovou a Brundibára

Praha – Kateřina Horovitzová potřetí prožije svůj tragický osud ve Vlaku Lustig. Divadelní adaptace novely Arnošta Lustiga je na programu 15. ročníku festivalu Devět bran. Součástí projektu bude kromě výstav a přednášek také představení dalšího příběhu spojeného s holocaustem – dětské opery Brundibár.

Vlak Lustig vyjíždí už potřetí (zdroj: ČT24)

První zastávkou Vlaku Lustig bude od 8. do 12. července opět nádraží Praha-Bubny, odkud ve 40. letech vyjížděly transporty Židů do ghett v Lodži a Terezíně. Vlak je symbolickou připomínkou nacistických transportů křižujících Evropu během druhé světové války; letošní uvedení Modlitby pro Kateřinu Horovitzovou pak odkazuje na 70. výročí likvidace terezínského rodinného tábora v Osvětimi, největší hromadné vraždy československých občanů za druhé světové války. Výročí masové vraždy, k níž došlo v noci z 8. na 9. března 1944, je i tématem letošního ročníku Devíti bran, festivalu česko-německo-židovské kultury.

Lustigovu novelu v divadelní podobě nastudovalo pražské Divadlo pod Palmovkou. Její děj se odehrává převážně ve vlaku, v němž je nacisty držena skupina bohatých židovských obchodníků; na žádost jednoho z nich se k nim připojí i mladá Židovka Kateřina. Naděje na záchranu „vykoupením“, kterou v nich jejich věznitelé přiživují, je ale ve skutečnosti jen krutou hrou s předem daným koncem.

Divadelní vlak s inscenací Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou vyjel z Prahy v srpnu na Slovensko, kde odehrál 8 vyprodaných představení. 2. září se opět vrátil na nádraží Praha-Bubny.
Zdroj: ČT24/Vlak Lustig

Poslední den pražské zastávky ve Vlaku Lustig odehraje Dismanův rozhlasový dětský soubor také operu Brundibár, již původně nastudovaly děti v terezínském ghettu. Od 13. do 21. července se pak Vlak Lustig zastaví v Brně, Ostravě, Frenštátu pod Radhoštěm a v Poděbradech.

Program festivalu Devět bran začne už 5. července koncertem ve Valdštejnské zahradě.