V Praze není nic nemožné, ani Mission: Impossible 4

New York / Praha - Natáčení čtvrtého pokračování filmu Mission: Impossible s Tomem Cruisem v hlavní roli by mělo v Praze začít o víkendu. Cruise, který je i producentem snímku, si minulý týden v českém hlavním městě prohlédl například hlavní nádraží v centru města a vršovické nádraží. Zašel i do bývalé čističky odpadních vod v pražské Bubenči.

Zatímco na hlavním nádraží se hollywoodská hvězda zastavila ve Fantově kavárně, v prostoru vršovického nádraží chodil herec přímo po kolejích mezi starými vagony. V bubenečské čistírně se vydal do podzemních prostor. Svou dopolední jízdu po Praze ukončil v areálu barrandovských ateliérů.

Natáčení dalšího dílu známého filmu v Česku, v němž Cruise hraje tajného agenta Ethana Hunta, zřejmě podpořil nový vládní plán pobídek. Filmaři chtějí za projekt Mission: Impossible 4 utratit 176 milionů korun. Pokud vynaložené peníze úřadům doloží, Česko jim část vrátí zpátky. Podle nového pravidla může jít až o pětinu. Do kin by se snímek měl dostat v květnu příštího roku.

V zatím posledním, třetím dílu si vedle Cruise zahrála například Keri Russelová, když předtím role odmítly Scarlett Johanssonová a Carrie-Anne Mossová. Jeho protivníkem byl jako bezohledný obchodník se zbraněmi Philip Seymour Hoffman, držitel Oscara za snímek Capote. Režisérem „trojky“ byl J. J. Abrams. Film Mission: Impossible 3 vydělal podle BBC v roce 2006 ve světě 395 milionů dolarů, tedy asi čtyři miliardy korun.

Tom Cruise přijel do hlavního města minulý týden. Ubytoval se v hotelu Four Seasons na Starém Městě. Minulé pondělí si prohlédl Pražský hrad.