Chorvatsko s Českem sdílí teroristy i zázrak

Pula - V chorvatském městě Pula vrcholí tento týden filmový festival. Program zahrnuje mezinárodní soutěž i přehlídku chorvatské tvorby. V obou kategoriích má své zástupce i česká kinematografie.

Filmový festival v Pule promítá i české snímky (zdroj: ČT24)

V prostředí pulské historické arény se filmy promítají už od roku 1954. Ve svých nejlepších letech, před rozpadem Jugoslávie, byl festival přehlídkou toho nejlepšího z balkánské tvorby. Dnes mapuje především chorvatskou kinematografii.

„Chceme zůstat jediným skutečně národním festivalem, kde budou tvůrci hrdě prezentovat své filmy. Promítat před deseti tisíci lidmi a zároveň odbornou porotou je opravdu něco, na co je třeba odvaha,“ domnívá se ředitelka festivalu Gordana Restovičová.

V domácím programu je zastoupen snímek, který vznikl v česko-slovensko-chorvatské koprodukci - Sametoví teroristé. Tragikomický dokument o svérázných odpůrcích socialismu v Československu osmdesátých let rekonstruuje jejich odbojové pokusy. Do mezinárodní soutěže se probojoval slovensko-český Zázrak Juraje Lehotského, nelehký příběh dívky z pasťáku. Oba tituly vznikly s přispěním České televize. 

Vítězný snímek získá Zlatou arénu. Festival potrvá do 26. července, nabídne i filmy pro mládež a několik retrospektiv.

Vydáno pod