Suzanne Vega dnes hraje v Praze. Dojde i na píseň o Havlovi

Praha – Na kontě má osm studiových desek, byla blízkou přítelkyní Václava Havla a patří mezi pravidelné návštěvnice tuzemských koncertních pódií. Suzanne Vega ve svých pětapadesáti ani zdaleka nevypadá na to, že by snad chtěla s muzikou skončit. Dnes večer vystoupí se svým doprovodným duem v intimní atmosféře Divadla Archa, kde mimo jiné představí také skladby z letošní novinky Tales from the Realm of the Queen of Pentacles. Její součástí je také skladba věnovaná právě zesnulému českému státníkovi.

Suzanne Vega v Praze (zdroj: ČT24)

Zpěvačka a producentka patří k významným postavám neo-folku osmdesátých let. V roce 1985 o sobě totiž dala vědět debutem nazvaným jednoduše Suzanne Vega a svůj talent pak potvrdila následující deskou Solitude Standing. Od té doby se katapultovala mezi hvězdy a s nahráváním muziky nepřestala. Mezi její nejznámější skladby bezesporu patří Tom's Diner či Luka.

Spolu s kytaristou Gerrym Leonardem a bubeníkem Dougiem Yowellem vystoupí dnes večer v Divadle Archa. Do Česka se rodačka z Kalifornie rozhodně nepodívá poprvé - odehrála zde již úctyhodných patnáct koncertů. V roce 2011 se mimo jiné podílela také na hudebním uctění památky Václava Havla, se kterým ji pojil přátelský vztah.

Václav Havel a Suzanne Vega
Zdroj: ČT24/ČTK

Bývalému českému prezidentovi se ostatně věnuje i na výše zmíněné novince. Skladbu Horizon totiž věnovala právě jemu a na dnešní akci prý nebude chybět.

  • „Malovala jsem si takový malý obrázek. Tam byla klikatá cesta a pak jsem nakreslila horizont. V tu chvíli to bylo jasné: Ano, to je píseň o Václavu Havlovi. Konečně jsem byla schopna tu písničku dopsat,“ popsala vývoj a tvorbu skladby.

Svůj vřelý vztah k Česku potvrdila Suzanne Vega i výběrem svého nástroje. „Mám teď krásnou kytaru. Je ručně vyrobená českou firmou. Malou rodinnou společností, která se zabývá ruční výrobou nástrojů. Je krásně zdobená,“ pochvaluje si zpěvačka kytaru. 

V hudebním showbyznysu úspěšně působí skoro třicet let. A i přes divoké turbulence v posledních letech považuje za jeho hlavní součást vztah muzikanta a posluchače.