V Národním muzeu bude celý rok mrtvo

Praha – Národní muzeum se na následující rok zahalí do černé. Ode zítřka totiž otevírá první výstavu Onen svět z dlouhodobého cyklu Smrt. Pro někoho možná morbidní tématika, pro někoho naopak oslava života. Onen svět se zaměřuje na fenomén smrti a jeho místo v lidové kultuře a tradici v 19. a na počátku 20. století. Otevřena bude do 12. července příštího roku.

Pojetí smrti se napříč staletími měnilo. Lidé si v dávných dobách např. fotografovali mrtvé v pozicích živého člověka, aby si jejich snímek mohli doma vyvěsit a jejich příbuzní stále vypadali zdravě a vesele. Jindy byla smrt zase spojována pouze se zkázou, utrpením, nebo se skrz ni dalo vyhrožovat peklem.

„Výstava seznamuje nejen se způsobem, jakým se naši předkové na venkově vyrovnávali se smrtí člena rodiny nebo komunity, ale také s bohatými tradicemi a zvyky, které byly před, během i po loučení se s nebožtíkem udržovány. Vystaveny jsou masky z masopustních průvodů jako podoby personifikované smrti i četné ukázky pověrečných prostředků z oblasti lidové magie, kterými se lidé bránili proti nemoci a skonu,“ uvedla Tereza Petáková z Národního muzea.

Zubatá s kosou a pohřební věci stále platí za přitažlivé téma. Ať už v literatuře, nebo ve filmech, lidstvo zkrátka nepřestává fascinovat.

Smrt - Nový cyklus Národního muzea
Zdroj: ČT24/nm.cz

Exhibice otevřeně ukazuje veškeré artefakty, jež s lidským skonem souvisí - rakev, kříž na rakev, pohřební a smuteční textilie i předměty poukazující na víru pozůstalých. Tím to však nekončí, návštěvníci uvidí záplavu svíček, růženců, modlitebních knížek a svatých obrázků, ale také výbavu rakve. Oním světem provedou návštěvníky personifikace smrtky. Výstava se také zaměřuje na lidovou magii a předměty s ní spjaté.

Národní muzeum zvolilo tématiku smrti jako hlavní cyklus sezony 2014/2015. Zájemci již mohou navštívit od 18. června expozici Smrt kmotřička v Českém muzeu hudby a výstavu První světová válka - prolog k 20. století v Nové budově Národního muzea od 27. června.

Vydáno pod