Zemřel slavný italský hudebník Giorgio Gaslini

Řím - Ve věku 84 let zemřel italský hudební skladatel, dirigent a klavírista světového věhlasu Giorgio Gaslini. Průkopník v oblasti moderního jazzu patřil k vůbec nejznámějším hudebníkům na evropské jazzové scéně. Na svém kontě má více než tři tisíce koncertů a zhruba stovku CD nahrávek. Umělec zemřel v nemocnici v italské Parmě.

Gaslini se účastnil hudebních festivalů asi v šesti desítkách zemí. Je autorem řady symfonií, oper i baletů pro milánský operní dům La Scala, ale i pro další velké italské scény. Napsal také více než 40 filmových soundtracků, včetně hudby ke snímku Noc (1961) italského režiséra Michelangela Antonioniho.

Gaslini se narodil 22. října 1929 v italském Miláně. První veřejná vystoupení měl od třinácti let a první nahrávku pořídil v šestnácti se svým triem. Byl první Ital, který byl oficiálně pozván na jazzový festival do Spojených států. Tam si v sedmdesátých letech zahrál ve „městě jazzu“ New Orleansu.

Spolupracoval také s řadou slavných amerických hudebních umělců, například se saxofonistou Stevem Lacym, trumpetistou Donem Cherrym nebo s pozounistou Roswellem Ruddem.

V Itálii hrál Gaslini zásadní roli při zpřístupňování a propagaci afroamerické hudby a významně přispěl k uznání těchto stylů u oficiálních italských hudebních institucí. V roce 2002 ho tehdejší italský prezident Carlo Azeglio Ciampi ocenil za celoživotní přínos kultuře a umění zlatou medailí.