Generace umělců se v Národní galerii klaní Michelangelovi

Praha – Komorní výstava v grafickém kabinetu Schwarzenberského paláce na Hradčanech se podívá na zoubek slavné italské umělecké ikoně Michelangelovi Buonarrotimu. Národní galerie tak připomíná letošní 450. výročí úmrtí sochaře, malíře, architekta i básníka, který vytvořil dílo, jež patří k vrcholům renesančního umění. Expozice nazvaná Pocta Michelangelovi představuje jeho tvorbu na grafických listech jeho současníků i rytců pozdějších generací a potrvá do 19. října.

Výstava ve Schwarzenberském paláci připomíná tvorbu italského umělce právě v grafikách. Z jeho bohatého odkazu čerpali barokní umělci, hold mu však skládá i umění 19. století a mnozí moderní tvůrci. Výstava představuje také několik pozdějších grafických listů, mezi nimi působivý portrét italského umělce, který vytvořil grafik českého původu Emil Orlik v roce 1913.

Renesanční člověk Buonarroti se narodil 6. března 1475 v Caprese, avšak záhy se jeho rodina přestěhovala do Florencie. Umělecké školení získal v dílně Domenica Ghirlandaia a studiem antického sochařství v bohatých medicejských sbírkách. Mocný vladař Lorenzo Magnifico si záhy všiml talentu mladého umělce a začal jej podporovat. S Florencií je Michelangelo spjat řadou významných děl, která vytvořil jak pro Mediceje, tak pro republiku i soukromé objednavatele. Monumentální socha Davida je dodnes ikonou Florencie.

Kromě Florencie si Michelangelo oblíbil i Řím. Mezi nejvýraznější zakázky patří sousoší Piety ve Svatopetrské bazilice, malířská výzdoba Sixtinské kaple, náhrobek papeže Julia II., přestavba vatikánského chrámu či proměna Kapitolského náměstí. 

Ghisi - Poslední soud
Zdroj: ČT24/Národní galerie

Umělec nemusel čekat na svou smrt, aby se uznání dočkal. Projevili mu ho už jeho součastníci. Snad všichni umělci pobývající v Římě mířili k Michelangelově fresce v Sixtinské kapli, aby kopírovali jeho slavné postavy a později inspiraci využili ve své práci. Umělcova tvorba se těšila také velkému zájmu rytců, kteří známá díla převáděli do mědirytu či leptu. Grafické listy rychle šířily Michelangelovy novátorské kompozice i figurální motivy.

Ti, kteří chtějí s Michelangelem splynout v uměleckém souznění, si však musí zaplatit vstupenku na celou výstavu Baroko v Čechách.