Putovní výstava českého skla zabrousí do Číny i do Japonska

Praha – České sklo se vydá na výlet do Japonska i Číny. Uměleckoprůmyslové muzeum zapůjčí některé historické, moderní i současné skleněné exponáty do putovní výstavy. Během dvou let budou moci českou práci obdivovat na osmi zastávkách.

První ze zahraničních výstav, která zahrnuje dvě stovky předmětů evropské sklářské produkce od antiky po meziválečné období, začala už 20. července v muzeu v provincii Čchan Ša. Představí se také v Pekingu a na dalších třech místech, expozici doprovází nový čínsko-anglický katalog.

V pátek zahájí Tokio výstavu Záře ticha a pohybu: české sklo ze sbírky UPM v Praze, která zahrnuje téměř dvě stovky předmětů sklářského umění z více než šestisetleté historie české sklářské produkce. Výstavu také doprovodí katalog a bude reprízovaná v prefektuře Aiči a městě Kobe.

Muzeum letos začalo stavět svůj dlouho plánovaný depozitář, na kterém závisí i rekonstrukce hlavní budovy na Starém Městě. Do konce letošního roku bude ještě muzeum otevřené, své sbírky ale už představuje i v jiných prostorách. Oprava novorenesanční budovy potrvá tři roky.

Muzeum poskytlo část svých bohatých sbírek ke vzniku expozice secesního umění v Obecním domě, která potrvá dva roky. Ochuzeny nezůstaly ani zámky ve Světlé nad Sázavou nebo ve Vranově nad Dyjí, kde byl letos v květnu zpřístupněn soubor skla české i evropské provenience – opět ze sbírek Uměleckoprůmyslového muzea. V plánu je navíc expozice kubismu v Celetné ulici v Praze.