Davidova klíčová (r)evoluce vyjíždí na turné

Praha – Šestimetrová Klíčová socha Jiřího Davida opustí v neděli večer pražské náměstí Franze Kafky. Odvezena bude do Olomouce, kde ji specializovaná firma opraví, doplní chybějící klíče – na soše jich je více než 85 tisíc – a připraví ji na „miniturné“ po České republice. Myšlenka putovního exponátu vznikla na jaře na základě ankety, kde by Klíčová socha měla stát. O tom, kde všude a kdy bude umístěna, se podle Davida ještě jedná.

Klíčová socha stojí na pražském náměstí Franze Kafky od 9. března 2010. Jiří David ji vytvořil z klíčů, které získal ve veřejné sbírce. Plastikou chtěl ve veřejném prostoru přispět k diskusi o dvaceti letech od sametové revoluce. „Objekt představuje osobní polemiku s vývojem v České republice. Nejde určitě o oslavný pomník nebo naopak pouze o kritické dílo. Plastika vyjadřuje ambivalenci, kterou při pohledu na dnešní společnost a politiku pociťuji,“ řekl při odhalení Jiří David.

Plastiku tvoří nápis Revoluce, podle Davida však nemá být pomníkem té sametové, kterou při zafoukání větru připomíná cinkání klíčů, ale reflexí „evoluce“ české společnosti za posledních dvacet let. Písmena z nápisu Revoluce postavil výtvarník nad sebe, přičemž největší „R“ na vrcholu postupně drtí písmena pod sebou.

Každé z písmen přitom vybral z konkrétního nápisu: „R“ připomíná písmenko uvozující název novin Rudé právo, někdejšího listu komunistické strany. „E“ je použito z nápisu na toaletním papíru prodávaném za socialismu, „V“ má symbolizovat vatu, „O“ je vypůjčené z obalu žvýkačky Pedro, „L“ z reklamy pana Vajíčka, „U“ bývalo na tuzexovém poukazu, „C“ je převzaté z loga cestovní kanceláře a poslední spodní „E“ má připomínat rozdrcenou komunistickou legitimaci.

Veškeré aktuality a informace o Klíčově soše je možné najít na stránkách projektu.