Nejen uhlí, Číňané už myslí i na památky

Jün-kang - Vzácné pískovcové jeskyně v severovýchodní Číně černají. Může za to nános uhelného prachu. Čína je totiž největším producentem i spotřebitelem černého uhlí. A tak zakročili nejen restaurátoři, ale i vláda.

Nejen uhlí, Číňané už myslí i na památky (zdroj: ČT24)

Jeskynní komplex Jün-kang tvoří stovky maleb a soch inspirovaných buddhismem. 1600 let stará architektonická památka je vytesaná přímo do pískovcových útesů. Staletí ho ohrožovaly jen eroze, jenže v posledních letech je situace mnohem horší - a může za to uhlí. Uhelný prach snadno přilne k povrchu, postupně ho může porušit a dostane se přímo do pískovce.

Provincie Šan-si v severovýchodní části země, kde se komplex nachází, vytěží ročně miliardu tun uhlí – to je celkem čtvrtina čínské produkce. Turisté se místu dlouho vyhýbali, což se začalo měnit až v roce 2001, kdy se jeskyně dostala na seznam světového dědictví UNESCO.

Jenže k ochraně vzácné památky ani to nestačilo, uhelný prach tu ve velkém zůstával dál. Peking dal proto stopku několika menším uhelným závodům a uzavřel silnici, po které nákladní auta uhlí denně převážela. Dokonce kvůli památkám přemístil celé vesnice: přestěhovat se muselo více než 4 000 rodin, které si pravidelně uhlím topily.

„Doufám, že ještě dokážeme opravit všechna tahle cenná díla,“ řekl jeden z restaurátorů, kteří se na opravě jeskynních maleb podílí, Jin Kang. Restaurátor věří, že se Číně podaří těžbu omezit i na dalších místech, kde se psala historie, a že se ze vzácných památek budou moct radovat ještě příští generace.