Do dražby připlachtila nejcennější kopie Batmana

New York – Batman letos slaví pětasedmdesát let od prvního vydání. K této příležitosti se jeho fanouškům nabízí sběratelský bonbonek: do on-line aukce ComicConnect míří soukromá knihovna jednoho z autorů Netopýřího muže Boba Kanea. Obsahuje komiksové díly, které osobně vlastnil právě tento komiksový umělec.

Komiks Batmana, který vlastnil Kane, je v aukci (zdroj: ČT24)

Temný hrdina bojující se zlem poprvé představil svou přilehlou kombinézu v roce 1939 ve dvacátém sedmém sešitu komiksového magazínu Detective Comics. Od té doby se Bruce Wayne v tajné identitě pokouší očistit město od zločinu. Na své misi dělá už přes sedmdesát let, aniž by u fanoušků ztrácel popularitu. Původní výtisk je nyní k mání za cenu kolem 300 tisíc dolarů.

„Existuje soupis, který říká, kolik kopií na světě existuje. Tahle kopie má druhou nejvyšší cenu. Ta nejcennější je ale pohřbená v soukromé sbírce, takže tahle je nejcennější, jakou si můžete pořídit,“ říká o sešitu Boba Kanea provozní ředitel ComicConncet Vincent Zurzolo. „Každý může mít Detektiva 27, každý může mít Batmana číslo jedna. Ale ne každý může mít osobní kopii, kterou vlastnil Bob Kane,“ dodává.

Kane začal Batmanovy příběhy vytvářet s Billem Fingerem. Každý správný hrdina ale musí mít úhlavního nepřítele. V roce 1940 se jím stal Joker s rozřezanou tváří, který se postupem času stal kriminální ikonou. 

I přesto, že vedle Supermana patří Batman k nejoblíbenějším superhrdinům, nakladatel ho v minulosti nejméně dvakrát téměř odepsal. Teď má ale obrovskou cenu. Vedle něj se v aukci objeví další komiksový kolega – zelený Hulk z roku 1962. Nabídky na koupi přijímá aukční síň do 29. srpna.