Verdiho Nabucco poprvé pod vysokými pecemi

Ostrava - Opera Nabucco Giuseppe Verdiho se už hraje přes 170 let, zažila všechna možná provedení pod širým nebem i na vodě. Pod železárenskou vysokou pecí však zazní slavný Verdiho Sbor Židů poprvé. A organizátoři slibují velkolepé provedení s kvalitními sólisty, se sborem, který má více než 120 členů, živými zvířaty a velkým ohňostrojem na konec.

Nabucco v Dolní oblasti

Představení Nabucco přináší 5. ročník letního festivalu Klasika pod hvězdami. Pro provedení díla organizátoři vybrali zvlášť atraktivní i neobvyklá místa. Dolní oblast Vítkovice, kde mohou zájemci operu vidět v pátek a v sobotu večer, je prvním z nich. V polovině srpna se inscenace přesune na Pražský hrad, v závěru prázdnin do areálu lednického zámku.

Na scéně pod pecemi v bývalém průmyslovém areálu střídá Verdiho opera Colours of Ostrava, festival přemnoha žánrů, na kterém ten operní přece jen chyběl. Operu nastudoval soubor Severočeského divadla z Ústí nad Labem. Jako Nabucca diváci uvidí sólistu této scény - barytonistu Nikolaje Někrasova, Abigail zazpívá jeho kolegyně sopranistka Valeria Vaygantová, Zachariáše barytonista Moravského divadla v Olomouci David Szendiuch a Fenenu Eliška Weissová, stálý host Národního divadla v Praze.

Jména hlavních postav napovídají, že původně jde o biblický příběh, který pojednává o osvobození Židů z babylonského zajetí. Diváci se nemusí bát deště, protože pro ten případ je na scéně pod pecemi vysouvací střecha. Opera zazní v původním italském jazyce, český překlad mohou sledovat na titulkovacím zařízení.