Daleko široko se na Havlíčkobrodsku rozlévá baroko

Havlíčkův Brod - Jen necelý měsíc bude ještě zpřístupněna podrobná výstava o baroku na Havlíčkobrodsku. Je vůbec první soubornou expozicí tohoto druhu na Vysočině, návštěvníkům zpřístupňuje exponáty vysoké umělecké i historické hodnoty z let 1620 až 1780, mnohé z nich se veřejnosti představují poprvé.

V Havlíčkově Brodě vystavují baroko (zdroj: ČT24)

Například nejstarší dochovaná mapa Německého Brodu, pojištěná na milion korun. „Jde o perokresbu na papíře z doby kolem roku 1690,“ upřesnil kurátor výstavy Aleš Veselý. Celkem je k vidění téměř 150 exponátů: Obrazy, plastiky, archeologické památky, pečetě, knižní vazby či hudebniny.

Pozornost návštěvníků by měla patřit například nedávno objeveným obrazům od jednoho z předních malířů rakouského baroka první poloviny 18. století Michaela Angela Unterbergera nebo přes tři sta let starým architektonickým plánům. „Například vzorníku, který měl být návodem pro zedníky a kameníky, podle kreseb pracovali,“ doplnil kurátor. Výstava upřesňuje i některé regionální pověsti a mýty, třeba o slavné kostře na radnici přisuzované havlíčkobrodskému hlásnému ze 13. století Hnátovi.

Baroko na Havlíčkobrodsku si lidé mohou prohlédnout nejen zprostředkovaně na výstavě, ale také přímo v konkrétních barokních stavbách. Otevřen je pro zájemce augustiniánský kostel sv. Rodiny a děkanský kostel Nanebevzetí Panny Marie.

Výstavu v prostorách Muzea Vysočiny a Galerie výtvarného umění je možné v Havlíčkově Brodě zhlédnout do 7. září. Nahlédněte do ní v následujícím videu: