Elijah Wood: Z Iggyho Popa jsem měl hrůzu

Trutnov - Hobita Froda už mu nikdo neodpáře, na trutnovský festival přijel ale Elijah Wood jako DJ. V rozhovoru pro Českou televizi o Pánovi prstenů taky nepadlo slovo, řeč byla o hudbě. Wood mimo jiné prozradil, proč si ve filmu nezahrál Iggyho Popa.

Elijah Wood: Není dobré zahrávat si s legendami (zdroj: ČT24)

Na festival Trutnoff přijel ukázat, jak to umí roztočit za dýdžejským pultem. V noci ze čtvrtka na pátek míchal hudbu až do kuropění. „Pouštíme jenom desky, počítače vůbec nepoužíváme. Sbíráme vinyly z celého světa, dobře se na ně tancuje. Přivezli jsme spoustu desek z Afriky, Turecka, Brazílie, Karibiku, taky něco ze Států. Chceme, aby si lidi pořádně zatrsali na hudbu, kterou možná nikdy neslyšeli,“ přál si před vystoupením John Fitzgerald, který je druhou půlkou projektu Wooden Wisdom & DJ Fitz.

Na podiu se k nim připojil ještě Zach Cowie. S ním Wood hraje od počátku. „Se Zachem mě seznámil společný známý asi před čtyřmi lety. Zjistili jsme, že se nám líbí stejná muzika a začali jsme hrát jako dýdžejové,“ doplnil.

Elijah Wood na festivalu Trutnoff 2014 s jeho zakladatelem Martinem Věchetem
Zdroj: ČT24/Josef Vostárek

S kým by ale Elijaha Wooda na první pohled málokoho napadlo spojit, je Iggy Pop. Amerického rockera, který mimo jiné také před pár lety v Trutnově koncertoval, si přitom měl zahrát v životopisném filmu o jeho začátcích se skupinou The Stooges. „Je pravda, že o mně tvůrci chvíli uvažovali. Měl jsem z toho hrůzu. Není dobré zahrávat si s legendami. Přestože se mi projekt i scénář líbily. Nejvíc mě na tom bavilo, že bychom dostali Stooges opět do povědomí, bylo to zrovna v době, kdy se měli dát znovu dohromady. Zajímavý nápad, ale děsilo mě to,“ přiznal Wood. 

Obavy měl prý i z toho, že jeho podobnost s Iggym Popem by diváci opravdu jen těžko hledali. Oslovil ho producent, s nímž pracoval v roce 1997 na filmu Anga Leea Ledová bouře. „Z nějakého důvodu se domnívali, že se na tu roli skvěle hodím. A já jim to pořád vyvracel. Nějak jsem to vydržel a nakonec se stejně netočilo,“ ulevilo se mu, že Iggyho si přece jen nezahraje.

Na plátně se ovšem znovu objeví jako Frodo - v příštím roce v pokračování Hobit: Bitva pěti armád. „Prokletí“ role se mu tedy asi hned tak zbavit nepodaří - stejně jako třeba Hughu Lauriemu, který nedávno také v Česku koncertoval a kterého lidé vnímají pořád spíš jako hrajícího Dr. House. Koneckonců oběma jejich filmová sláva při hudebním vedlejšáku pomáhá. Však si Wood říká DJ Frodo.

Vydáno pod