Filmová událost Balkánu: Festival Sarajevo 2014

Sarajevo – Z improvizované akce pro pár milovníků filmu se vyklubal největší festival na Balkáně, který letos slaví jubilejní dvacítku. Během události s jednoduchým názvem Sarajevo 2014 se promítne na dvě stě padesát snímků a podle očekávání přijede na 100 tisíc diváků.

Festival Sarajevo 2014 (zdroj: ČT24)

Hlavní město Bosny a Hercegoviny slaví tento rok kulaté výročí už podruhé. Poprvé si připomínalo století od začátku první světové války, nyní dostalo prostor „veselejší“ téma kinematografie.

Založit takovou akci však stálo velké úsilí. Během prvního ročníku přijížděli filmaři v obrněných autech a návštěvníci dávali organizátorům místo vstupného cigarety. Dnes je z něj nejvýznamnější festival v jihovýchodní Evropě, který poskytuje unikátní příležitost filmařům nejen z Balkánu, ale třeba i Gruzie nebo Arménie.

Velkou pozornost poutá třeba dílo bosensko-švýcarské režisérky Andrey Štakové Život té druhé. Hlavní děj se točí kolem čtrnáctileté dívky, které se ze Švýcarska vrací do města svého otce, válkou poničeného Dubrovníku. Ve spletitých vztazích současně hledá svou ztracenou identitu.

O hlavní cenu se ale letos utká celkem devět filmů. Který z nich získá Sarajevské srdce, bude známo 23. srpna, kdy festival končí.