Petr Nikolaev se vybíjí komedií. Podle Viewegha

Praha – Po Lidicích a Příběhu kmotra se režisér Petr Nikolaev rozhodl „odpočinout si“ u komediálnějšího snímku. Na plátno se tak dostane další kniha Michala Viewegha, jehož románový debut Báječná léta pod psa byl Nikolaeovovou režijní celovečerní prvotinou. Tentokrát si podle díla oblíbeného spisovatele zahraje Vybíjenou. V družstvu s Michalem Suchánkem, Richardem Genzerem, Ondřejem Sokolem anebo Simonou Krainovou.

S větším či menším úspěchem se zfilmování dočkalo už několik Vieweghových knih: Výchova dívek v Čechách, Účastníci zájezdu, Román pro ženy, Případ nevěrné Kláry, Román pro muže a Povídky o manželství a sexu (v kinech uvedné pod názvem Nestyda). A samozřejmě zmíněná Báječná léta pod psa. Navíc v polovině října se v kinech objeví adaptace Vieweghova románu Andělé všedního dne v režii Alice Nellis.

Vybíjenou si Nikolaev vybral i proto, že je mu tematicky blízká. "Můj absolventský film z FAMU se jmenuje Večer dospělosti a jeho první část se odehrává na maturitním večírku. Další dvě části pak tvoří setkání maturantů po pětadvaceti a padesáti letech. To téma mně asi bylo souzeno," domnívá se. Vieweghova kniha (a tedy i film) sleduje totiž osudy několika spolužáků z gymnázia, kteří se potkávají na abiturientském srazu, od dob jejich dospívání až na práh čtyřicítky. 

"Už poprvé s Báječnými lety pod psa to byla vítaná příležitost se podívat na minulost s odstupem a humorem. V tom se současné setkání s látkou Michala Viewegha neliší. Poslední filmy, které jsem dělal, byly dost vážné, a tak se na natáčení komedie těším a doufám, že i diváci v kině se zasmějí," přeje si Nikolaev. Autorem scénáře je Miroslav Oščatka, který s režisérem spolupracoval na krimidramatu Příběh kmotra a dokudramatu Cyril a Metoděj –Apoštolové Slovanů.

Natáčení filmu Vybíjená (zleva): Lukáš Vaculík, Simona Krainová, Petr Nikolaev, Linda Bartošová
Zdroj: ČT24/Falcon

V centru příběhu Vybíjené jsou tři kamarádi, které si zahrají Michal Suchánek, Richard Genzer a Ondřej Sokol. „Je to jako by to Michal napsal pro ně,“ připadá Nikolaevovi. Před kameru se v roli třídní krásky vrací modelka Simona Krainová (v mladším vydání ji ztvárnila také modelka Linda Bartošová), po letech se ve filmu opět setká s Lukášem Vaculíkem (tentokrát coby profesorem), který byl před více než dvaceti lety jejím Kamarádem do deště. Ke spolužákům ve Vybíjené patří i ironická glosátorka Simona Babčáková.

Komedie podle Vieweghovy knihy z roku 2004 by diváky v kinech měla bavit od jara příštího roku.