Odešla za Josefem Hiršalem. Zemřela básnířka Bohumila Grögerová

Praha - Svět literatury a poezie opustila v noci na pátek básnířka, překladatelka a prozaička Bohumila Grögerová. Autorka souboru Meandry zemřela ve věku devadesáti tří let. Se svými čtenáři se rozloučí v září, kdy jí vyjde poslední kniha. Poezii plné experimentování s jazykem zasvětila celý svůj život.

Grögerová patřila mezi legendy české poezie. Významně na sebe upozornila zejména spoluprací s Josefem Hiršalem v padesátých letech. Společně tvořili tvůrčí a překladatelskou dvojici přes půl století. Právě Hiršal o jejich propojení říkal, že autorská spolupráce muže a ženy jako tvůrčí akt je ve své nejhlubší podstatě aktem lásky. „Někdy dirigoval on mě, někdy já jeho a bylo nám spolu moc dobře,“ zhodnotila lakonicky vzájemný vztah spisovatelka.

  • S Josefem Hiršalem se podíleli na sto osmdesáti překladech
  • Překládali mimo jiné Morgensterna či Apollinaira
  • Sbírku Rukopis už psala téměř slepá

Autorka několika rozhlasových her se narodila 7. srpna 1921 v Praze. Od roku 1951 pracovala v nakladatelství Naše vojsko, v roce 1972 přešla do Ústředí vědeckých, technických a ekonomických informací.

Po Hiršalově smrti v roce 2003 se Grögerová vyrovnávala s jeho nepřítomností v knize Čas mezi tehdy a teď. Textové segmenty se pohybují mezi úvahami, deníkovými záznamy, zápisy snů, vyprávěním a básněmi v próze. Kritika vysoce hodnotila literární počin z roku 2008 Rukopis, za nějž získala Magnesii Literu, a to i v kategorii Kniha roku. V roce 2009 si k těmto cenám připočetla také zásluhu za celoživotní dílo, kterou jí udělil PEN klub.

Zavzpomínat na Bohumilu Grögerovou můžete prostřednictvím pořadu ČT Ještě jsem tady:

Ještě jsem tady (zdroj: ČT24)