Poirot má po 40 letech opět případ. Jen bez Christie

Praha - I když si skalní poirotologové možná myslí, že znají všechny případy slavného belgického detektiva, kterého navoskovaný knírek zavede vždy neomylně na stopu zločinu, není tomu tak. Po téměř čtyřiceti letech se Hercule Poirot čtenářům připomíná dalším případem. Jen jeho řešení Vražd s monogramem nezaznamenala Agatha Christie, ale její nástupkyně Sophie Hannahová. Kniha vyjde 9. září - i česky.

Zatímco třeba dědicové Iana Fleminga, autora Jamese Bonda, propůjčili agenta už do několika pokračování, dědicové Agathy Christie vůbec poprvé dovolili návrat Hercula Poirota na stránky nových napínavých příběhů. „Představa Sophie Hannahové o zápletce byla tak přesvědčivá a její nadšení pro babiččinu práci tak silné, že jsme cítili, že nastal pravý čas pro napsání nové Christie," uvedl Mathew Prichard, vnuk slavné autorky detektivek.

Hannahová měla navíc velmi dobrá doporučení pro tak nelehký úkol - její psychothrillery, vydané ve 27 zemích, jsou bestsellery. V češtině vyšel příběh s názvem Ztráty a lži, další dva se připravují k vydání. Za román Carrier získala britskou National Book Award za knihu roku. Pro změnu na Cenu T. S. Eliota byla nominována za svou poezii.

Kdo ztratil manžetový knoflíček?

V novém příběhu Hercula Poirota se Hannahová dovedla vypořádat s tím, že hlavní hrdina v předchozí knize zemřel. Poslední román s belgickým detektivem publikovala Agatha Christie v roce 1975 a Poirot v něm umírá na srdeční záchvat. 

Ve Vraždách s monogramem se Hannahová a s ní i čtenáři vrací do Londýna roku 1929. Detektiv potkává v kavárně malou ženu, která se mu svěří, že je v ohrožení života. Je vyděšená, ale prosí Poirota, aby ji nikdo nehledal a netrestal jejího vraha. Trvá na tom, že jakmile bude mrtvá, spravedlnosti bude učiněno zadost. Později v noci se Poirot dozví, že v luxusním hotelu byli zavražděni tři hosté a v ústech každého z nich se našel manžetový knoflíček.

Mohla by zde být souvislost s vystrašenou ženou? A stačí Poirot dát dohromady kousky zločinné skládanky, než vrah připraví hotelový pokoj pro čtvrtou oběť? Počkejte si do 9. září. Vraždy s monogramem vyjdou současně v 28 jazycích a 50 zemích.