Tereza Voříšková na Laputě. Další generační výpověď o ztracencích?

Lysá nad Labem - Co s životem na ostrově, kterému hrozí záchrana? Odpovědí má být nízkorozpočtový snímek o současných mladých lidech v režii a podle scénáře dvou debutantů. Příběh s Terezou Voříškovou v hlavní roli se začal natáčet 10. září.

Johanka (Tereza Voříšková) je majitelkou kavárny s názvem Laputa, která - jako stejnojmenný létající ostrov z knihy Gulliverovy cesty - je jejím ostrovem. Bude jí stačit k pocitu úplnosti a štěstí? Johanka zkoumá, co si počít v bezbřehém prostoru dospělého života, na jehož začátku se ocitla. Rodina jí příliš nepomáhá, kavárenští hosté přicházejí každý s nějakou svou potřebou a nějakým svým sobectvím - jejich postavy mají být obrazem generace.

„Scénář přináší téma ztracenosti naší generace. Máme tolik možností, v porovnání s generací našich rodičů, jak zdánlivě plněji prožít své životy. Přesto některým z nás tato bezbřehost a svoboda přinášejí pocit úzkosti, vykořeněnosti a osamocení. Jsou na nás kladena nemalá očekávání ze strany rodičů i společnosti, a pokud jim nedostojíme, je naše sebevědomí potrháno a naše existence jaksi 'nepotvrzena'. A proto se stahujeme do úkrytů a opevňujeme stejně, jako to udělala Johanka ve své kavárně Laputa,“ vysvětluje režisér Jakub Šmíd.

Natáčení filmu Laputa / režisér Jakub Šmíd a herečka Tereza Voříšková
Zdroj: Michaela Buchtová/Cineart

Laputa je celovečerním debutem tohoto mladého filmaře, jehož bakalářský film na pražské FAMU - Neplavci - získal Českého lva 2011 pro nejlepší studentský film. V současné době školu zakončuje snímkem Amanitas, do jehož hlavních rolí obsadil Kláru Melíškovou a Lenku Krobotovou. Autorem scénáře je také „famačka“ Lucie Bokšteflová. I pro ni je Laputa uvedením do české kinematografie. „Vítáme možnost spolupracovat na filmu, který je vysoce individuální, a přesto generační výpovědí dnešních téměř třicátníků, a těšíme se na výsledek,“ podotkl Jan Maxa, kreativní producent České televize, která je koproducentem Laputy.

Laputa ztracená jako Hany?

Téma svádí ke srovnávání s nedávným debutem Michala Samira, taktéž mladého režiséra, který svůj film Hany označil za generační výpověď. „Naše možnosti, příležitosti, podmínky, v nichž žijeme, nás staví do role, kdy o svém osudu můžeme rozhodovat sami. Ale tato přemíra volnosti je někdy svazující a máme problém se zorientovat,“ vnímal i on své vrstevníky jako generační ztracence, jako „únikáře“. Navíc osudy svých hrdinů nechal prolínat v baru, tedy v prostředí, jež ke kavárně nemá příliš daleko.

Natáčení filmu Laputa
Zdroj: Michaela Buchtová/Cineart

Hany měl premiéru v dubnu letošního roku, uvedení Laputy do kin ještě známo není. Snímek se natáčí v těchto dnech převážně v Lysé nad Labem a okolí. Kromě Terezy Voříškové v roli kavárnice Johanky se v něm objeví také Marika Šoposká, Igor Ozorovič, Petr Stach, Pavel Gajdoš, Ivana Chýlková či Klára Melíšková.