Studenti revitalizují region s cejchem

Ostrava - Lázně místo bývalého dolu je jedním z nápadů, které představují studenti architektury a uměleckých škol z Ostravy a Polska v Dole Michal. Výstava Revitalizace a Ce(j)chovna se věnuje návrhům a vizím na rozvoj zdevastovaného regionu a postindustriální architektury.

Studenti vylepšují postindustriální architekturu (zdroj: ČT24)

Areály bývalých dolů se v představách studentů proměňují v multifunkční haly, výzkumná centra, lázně i luxusní byty. Například na místě, kde dříve stál bronzový Lenin v nadživotní velikosti, by jeden ze studentů rád viděl evangelický kostel. „Skládá se ze dvou kvádrů, hlavní loď je orientovaná k východu dle staré tradice a doprovodné funkce. Snažil jsem se hledat cestu, jak je možné vnést duchovní život do současné uspěchané doby,“ popsal proměnu autor návrhu Martin Vymetálek, absolvent architektury na VŠB-TU Ostrava.

Pavla Vymetálková řeší, jak vrátit kulturu a život do zdevastovaného moravskoslezského pohraničí. Nové vzdělávací a společenské centrum propojila s návsí sadem a terasovitým sezením. „Jde často o vize, které jsou nereálné, ale laická veřejnost potřebuje vidět i jiný pohled,“ dodává ke svému modelu.

Inspirovat se dalšími návrhy proměn mohou návštěvníci na výstavě Revitalizace a Ce(j)chovna do 5. října.