Správný projekt do správného místa. Architektem roku je Pleskot

Praha - Josef Pleskot převzal včera cenu pro Architekta roku 2014. Vysloužil si ji za návrh centra Svět techniky v Ostravě, jež je součástí projektu revitalizace areálu Vítkovických železáren. Její plán vytvořil právě Pleskot. Veřejnosti se centrum otevře 26. září.

Ocenění hodnotí mimořádný přínos architektuře v posledních pěti letech a udílí se v rámci stavebního veletrhu FOR ARCH. „Cenu jsme udělili za pokračující sérii architektonických realizací, které patří k oborové špičce toho, co vzniká v České republice. V tomto roce především za unikátní revitalizaci postindustriální čtvrti Dolní oblasti Vítkovic,“ uvedla porota. Zasedli v ní Antonín Novák (Architekti D.R.N.H.), Michal Kohout (UNIT architekti), Regina Loukotová (GEM architects) a Osamu Okamura. Předsedal Zdeněk Fránek.

Navržené centrum má podpořit prestiž vědy a výzkumu u veřejnosti, změnit přístup k technickým oborům a zpřístupnit je veřejnosti. Stavba je posazená na trojúhelníkovém půdorysu se zaobleným pravoúhlým rohem, vyniká 125 metrů dlouhou a 12,5 metru vysokou zrcadlovou hlavní fasádou.

Pleskot: Je to správně situovaný projekt do správného místa (zdroj: ČT24)
  • „Je to možná úplně první novostavba světa techniky. Unikátní je rozhodně i v tom, že propojuje industriální dědictví Vítkovických železáren s novým pohledem na vědu, techniku a vzdělávání. Je to prostě správně situovaný projekt do správného místa,“ uvedl k oceněnému Světu techniky Pleskot. "Chtěli jsme docílit určité přehlednosti, vzdušnosti, svobody, aby se tam člověk cítil dobře, aby neprocházel z komůrky do komůrky, aby byl v otevřeném prostoru a zároveň aby přes velikánské okno viděl industriální dědictví, na jehož základě to všechno stojí," dodal.

Svět techniky bude otevřen 26. září. Revitalizace areálu Vítkovických železáren nadále pokračuje, Pleskot je autorem třeba i proměny unikátního plynojemu v multifunkční centrum Gong. „Musí se udělat všechno pro to, aby byl zaplavený životem a lidmi,“ přeje areálu Pleskot. Svět techniky je také mezi finalisty na ocenění Stavba roku, vítěz bude vyhlášen 9. října.

Kromě Vítkovic je Pleskotova architektonická tvorba spojena od začátku 90. let s AP Atelierem, který má na kontě například radnici v Benešově, přednáškový sál a expozice kotulů pražské zoo či kancelářskou budovu Palmovka-Park taktéž v Praze. 

Do finále letošní ceny Architekt roku se spolu s Pleskotem dostali ještě Adam Gebrian za popularizaci architektury, Petr Hájek za Krkonošské centrum environmentálního vzdělávání ve Vrchlabí, Martin Rajniš za výstavu Huť architektury v Centru současného umění DOX v Praze a Pavla Melková za Manuál tvorby veřejných prostranství hlavního města Prahy.