Jestřáb mi řekl: Ten ti ostudu dělat nebude, vzpomíná Jindra Hojer

Uherské Hradiště – Slyšte, plantážníci! Nejúspěšnější představení Slováckého divadla o Rychlých šípech má za sebou 400. reprízu. Hercům ve středu večer i 14 let od premiéry aplaudoval vyprodaný sál. A mezi nimi i divák nejpovolanější – předobraz jednoho ze členů legendární bratrstva Jindřich Hojer.

„Foglar za mnou jednou přišel a povídal: Jindro, potřeboval bych tvoje jméno do seriálu. No a já jsem byl takový poslušný dítě, že jsem říkal, že se musím zeptat maminky,“ vzpomínal dnes už devadesátiletý Jindřich Hojer. K Jaroslavu Foglarovi alias Jestřábovi chodil ve 30. letech do legendárního skautského oddílu Dvojka. V létě tábořili ve Sluneční zátoce, kam Foglar umístil své Hochy od Bobří řeky. A protože měl Foglar rád jméno Jindřich, vybral si Hojera jako předlohu pro jednoho ze svých hrdinů z klubu Rychlé šípy.

Jindřich Hojer hostem interaktivního pořadu ČT24 Hyde Park

„Jestřáb povídá: Neboj se, Jindro, ten ti ostudu nikdy v životě dělat nebude,“ doplnil Hojer Foglarův slib. A spisovatel to dodržel. Rychlé šípy se staly vzorem cti a slušnosti. Jejich příběhy v časopise Mladý hlasatel byly nesmírně populární.

O postavě Jindry hovoří skutečný Jindřich Hojer (zdroj: ČT24)

A stejně si vede i představení ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti. Rychlé šípy, které baví děti i dospělé, tam hrají už 14 let. Ve středu večer oslavili 400. reprízu. „Za tu dobu jsme spotřebovali 500 až 600 takovýchto sprejů,“ ukázal představitel divadelního Jindry Hojera David Vaculík, který si stejně jako další postavy musí nechat před představením barvit vlasy sprejem.

Rychlé šípy

Fiktivní klub pěti hochů z knih a komiksů spisovatele Jaroslava Foglara tvořili Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Rychlonožka. Jméno Mirka Dušína se stalo synonymem bezchybného kladného hrdiny, jeho opakem jsou členové soupeřícího Bratrstva kočičí pracky: Dlouhé Bidlo, Štětináč a Bohouš.

Záměrem Jaroslava Foglara bylo vytvořit vzdělávací, poučný, ale přitom vtipný a poutavý obrázkový seriál, který by zvedl náklad časopisu Mladý hlasatel. Seriál, jehož původní název byl Černí jezdci, začal vycházet na konci roku 1938 a rychle si získal velkou popularitu. Původně se přitom s větším počtem dílů nepočítalo.

Zatímco autorem textu byl vždy Jaroslav Foglar, kreslířem první série byl Jan Fischer, druhou sérii kreslil Marko Čermák. Rychlé šípy jsou i hlavními postavami knižní trilogie Dobrodružství v temných uličkách.

Zdroj: Wikipedie

Rychlé šípy vidělo přes sto tisíc diváků, což je čtyřikrát víc lidí, než žije v celém Uherském Hradišti. Za čtrnáct let ze z mladých herců stali tátové od rodin, kteří si dál hrají na náctileté. „Už se všichni blížíme ke čtyřicítce a jde to hůř. Přibývají šediny, běháme pomaleji,“ smál se představitel Dlouhého Bidla Josef Kubáník, který jako jeden ze dvou herců nechyběl ani v jediné repríze.

Co se stalo za 14 let a 400 repríz?

  • Herci z komedie uzavřeli osm sňatků, zplodili jedenáct dětí a přibrali téměř sto kilo.
  • Ve Slováckém divadle nastudovali 109 nových inscenací, ani jedna se však počtem repríz Rychlým šípům nepřiblížila. Druhým nejhranějším titulem je muzikál Donaha!, který má za sebou 110 repríz, po Novém roce oslaví stou reprízu komedie 1+2=6.
  • Původní sestava dvanácti herců se několikrát obměnila, šlo však pouze o pětici nových herců.
  • Komedie vystoupila v téměř čtyřiceti místech po celé republice, několikrát se s ní herci objevili i na televizních obrazovkách.
  • Jediní dva herci odehráli všech 400 repríz, a to David Vacke jako Mirek Dušín a Josef Kubáník coby Dlouhé Bidlo. Ostatní museli být čas od času především kvůli nemocem nahrazeni, nejčastěji režisérem Robertem Bellanem.
  • Za čtrnáct let uvádění Rychlých šípů spotřebovala maskérka Šárka Bellanová přes 500 sprejů na barevné vlasy pro Mirka Dušína, Jindru Hojera, Jarku Metelku a Rychlonožku. Herci prochodili téměř dvacet párů bot.

Zdroj: Slovácké divadlo