Izraelská filharmonie a Zubin Mehta ukončili Dvořákovu Prahu

Praha – Izraelská filharmonie s věhlasným dirigentem Zubinem Mehtou zakončila festival Dvořákova Praha. V Rudolfinu vystoupili s programem složeným ze stěžejních symfonických děl Dvořákových vzorů, Ludwiga van Beethovena a Wolfganga Amadea Mozarta, vrcholícím symfonickou básní Život hrdinův pozdního romantika Richarda Strausse. Závěrečný koncert jste mohli sledovat živě na ČT art i na webu České televize.

Medailon Zubina Mehty (zdroj: ČT24)

Zubin Mehta se do Prahy vrátil po dvou letech, tehdy na Dvořákově Praze vystoupil s drážďanskou Staatskapelle. Letos přijel v čele orchestru, který za 45 let spolupráce dovedl mezi orchestrální špičku. Mezi jeho nejznámější počiny patří dirigování koncertu hvězdné Trojice tenorů (Carreras, Domingo a Pavarotti).

Světově uznávaný dirigent indického původu se původně měl stát lékařem. Medicínu však kvůli hudbě opustil a z rodné Bombaje se přestěhoval do Vídně. „Všechno začalo v roce 1961. Seděl jsem s rodinou a dvěma dětmi ve Vídni a neměl jsem práci. Najednou mi přišel telegram, jestli jsem ochoten v květnu přijet do Izraele, protože mistr Eugene Ormandy zrušil své hostování,“ vypráví Mehta, jak začal působit v Izraeli.

S Izraelskou filharmonií provedl Mehta přes tři tisíce koncertů. Prošel mnoha světovými orchestry od Liverpoolu přes New York po Montreal. Je čestným dirigentem několika dalších předních orchestrů a držitelem francouzského Řádu čestné legie nebo Ceny za mír a toleranci OSN. Za svůj umělecký vzor často uvádí Rafaela Kubelíka.

Dvořákovy vzory

Pražské posluchače dnes provedl programem složeným ze stěžejních symfonických děl Dvořákových vzorů. Zazněla jedna z posledních symfonií W. A. Mozarta – Symfonie č. 40 G-moll, Beethovenova Předehra k tragédii J. W. Goetha Egmont a dále Straussova Symfonická báseň Život hrdinův. Festivalovou atmosféru mohli zájemci zakusit i před Rudolfinem, kde byl koncert živě přenášen na velkoplošnou obrazovku.

Koncert ukončil letošní festival Dvořákova Praha. Během dvou týdnů ho navštívilo téměř 15 tisíc posluchačů. Pět největších orchestrálních koncertů bylo zcela vyprodáno.

Vydáno pod