Ypsilonka pokřtí svou padesátiletou Cestu

Praha - Slavnostním večerem s podtitulem Setkání dnes vrcholí dvouleté oslavy 50. výročí vzniku pražského divadla Studio Ypsilon a uvedení jeho první premiéry. V rámci večera proběhne na scéně Ypsilonky oficiální křest knihy Cesta Ypsilon aneb Inscenace od počátku k dnešku. V nové sezoně čeká Ypsilonku řada hereckých přeobsazení. Od listopadu soubor posílí herci Jiří Korn a Ondřej Ruml.

Slavnostním večerem od 19:30 bude provázet celý současný umělecký soubor Studia Ypsilon. Jsou však pozváni i ti, kteří Ypsilonkou za dobu její existence prošli. Na jevišti vystoupí, ať už osobně, nebo v zastoupení, především známé osobnosti z řad inscenátorů, výtvarníků a hudebníků včetně Juraje Nvoty, Arnošta Goldflama, Jana Kačera a snad i Milana Lasici. Vyjádřit by se měl i teatrolog Vladimír Just.

Pražské divadlo původně vzniklo roku 1963 v Liberci, do hlavního města se přesunulo v roce 1978. Samostatnou scénou se pak Ypsilonka stala až v roce 1990. Ředitel a zakladatel scény Jan Schmid považuje slavnostní večer k jejím padesátinám za stěžejní bod nové sezony. „Bude mít charakter komponované improvizace. Oproti programu, který jsme pořádali k 45. výročí, bude mít představení náplň víc encyklopedickou,“ poodhalil Schmid.

Nová sezona bude plná změn

V nové sezoně čekají v Ypsilonce změnu obsazení hry Praha stověžatá a Rusalka nejen podle Dvořáka. V té první uvidí diváci ve vícenásobné roli Jiřího Korna, ve druhé Ondřeje Rumla. Hercem, který nově oblékne dámskou sukni, se stane Oldřich Navrátil. „Byl jsem požádán, abych převzal po Jiřím Schmitzerovi, který chce do hereckého důchodu, roli jedné permanentně přiopilé nájemnice Maryšky ve Svaté rodině,“ dodal Navrátil. Za Miroslava Vladyku pak ve stejné komedii převezme roli dlouholetý člen Studia Ypsilon Jan Jiráň.

Umělecký soubor Studia Ypsilon
Zdroj: ČT24/http://www.ypsilonka.cz/

V podzimní části sezony uvede Ypsilonka i pravidelné výroční pořady. Ve stále oblíbenějších Čajích o páté se mohou diváci zeptat herců na události kolem vzniku a historie kultovních inscenací, jejichž záznamy divadlo zpřístupňuje ze svého archivu. Na konec října je na Malé scéně připravena projekce záznamu inscenace Mozart v Praze, která se současně stane spojovacím bodem pro připomenutí chystané premiéry Kouzelná flétna s plánovaným názvem Sežeňte Mozarta. Předpremiéru bude mít v prosinci, premiéru pak začátkem roku 2015.

Podle mluvčí divadla Anety Filipové pak bude další velkou událostí také 100. repríza převlekové malířské komedie Vdovou proti své vůli, která byla poprvé představena 20. prosince 2007. Diváci se v ní setkávají s Jiřím Lábusem, Janou Synkovou, Martinem Dejdarem, Janem Přeučilem a řadou dalších.