Záchrana pro Moravský Krumlov? Meda Mládková přichází

Moravský Krumlov - Sběratelka a mecenáška umění Meda Mládková odpoledne navštívila zámek v Moravském Krumlově. Uvažuje, že právě sem přesune část svojí sbírky moderního umění. Pro zámek, který v roce 2011 přišel o Slovanskou epopej Alfonse Muchy, je to jedinečná šance, jak se vrátit na mapu vyhledávaných uměleckých destinací.

Známá mecenáška hledá prostory, kde by mohla vystavovat stovky uměleckých děl ze svých depozitářů. Ze tří tisíců exponátů se vystavení dočkala kvůli omezené kapacitě Muzea Kampa jen třetina. Moravský Krumlov vybrala sama Meda Mládková - především kvůli velkým a rozlehlým výstavním prostorám. Dnes odpoledne si prohlédla spolu se správcem svých sbírek Jiřím Pospíšilem celý zámek.

Dvojici zajímalo především jeho zabezpečení a také to, v jakém stavu jsou jednotlivé komnaty. „Zámky jsou obecně vhodné prostory pro moderní umění. Nedochází zde k velkým a rychlým teplotním výkyvům. Problémem možná bude vlhkost, to bude nutné vyřešit. Nechceme, aby se umění, které spravuje Muzeum Kampa, poškodilo nebo nějak trpělo,“ vysvětlil Pospíšil.

Kromě dodržení optimální vlhkosti a teploty bude podmínkou Medy Mládkové také to, že město umělecká díla pojistí. Pokud se na podmínkách dohodnou, mecenáška by ráda první expozici otevřela už příští rok na jaře. Díla muzeum zapůjčí zdarma. „Výstava moderního umění v historických prostorách může být velmi zajímavá a turisticky aktraktivní. Nejen pro obyvatele Moravského Krumlova, ale také pro turisty – třeba i pro ty ze zahraničí,“ myslí si Pospíšil.

NO COMMENT: Mecenáška Meda Mládková na prohlídce zámku v Moravském Krumlově (zdroj: ČT24)

Jediným místem, kde je zatím možné prohlédnout si celoživotní sbírku manželů Mládkových, je pražské Museum Kampa. To Meda Mládková s manželem Janem založila v roce 2003 a vystavuje zde třeba díla Františka Kupky, jednoho z prvních českých abstraktních malířů, kterého Meda Mládková pomohla světu objevit. „Bylo to pro mě zjevení (…) Vešla jsem ke Kupkovi do ateliéru a vůbec jsem nemohla několik dní spát, jak mě to umění vzrušilo,“ okomentovala před časem svůj vztah k umělci.

Proč Meda Mládková založila Museum Kampa?

„Vždycky jsem myslela na mého manžela. Pro něj bylo důležité udělat něco pro Československo, pro svoji zemi, kterou tak miloval, ale už nemohl, už byl nemocný. Takže jsem to pak dělala ve vzpomínce na něj.“

Sbírka Medy Mládkové čítá dvě stě děl Kupky, což ji činí největší soukromou sbírkou tohoto autora na světě. Sbírka Mládkové zahrnuje také středoevropské moderní umění, mimo jiné práce Jiřího Koláře, Karla Malicha, Stanislava Kolíbala nebo Karla Nepraše.

Meda Mládková - neobyčejná žena s neobyčejným životem

Meda Mládková se narodila 8. září 1919 v Zákupech v severních Čechách do rodiny sládka. Po válce odešla studovat ekonomii do Švýcarska a v cizině už zůstala. „Když jsem žila ve Švýcarsku, tak jsem si vydělávala na studia tak, že jsem tancovala ve všech velkých hotelích,“ vypráví Mládková. V Paříži později vystudovala umění a založila první české exilové nakladatelství Edition Sokolova podle svého rodného jména.

Nedlouho nato potkala dva muže, kteří jí změnili život: svého manžela a významného ekonoma Jana Mládka a celoživotního přítele a malíře Františka Kupku. Poté přesídlila do Spojených států a pomáhala zde krajanům - přispívala k šíření děl českých spisovatelů a novinářů, později se rozhodla sbírat díla českých umělců.

Od roku 1989 hledala v Praze prostory vhodné pro vytvoření muzea moderního umění, aby mohla své sbírky zpřístupnit veřejnosti. Muzeum Kampa se od svého otevření v roce 2003 stalo významnou kulturní institucí.

V roce 2014 vyšla o životě významné mecenášky autobiografická kniha „Meda Mládková: Můj úžasný život“. Knihu sepsal novinář Ondřej Kundra.

Návrat Epopeje do Krumlova? Nejdřív za pět let

Po přestěhování Slovanské epopeje z Moravského Krumlova, kde byla od roku 1963 do roku 2011, se město pustilo do rozsáhlých oprav. Renovací prošla kaple, rytířský sál i dalších pět místností. Prostory zámku tak splňují náročné podmínky pro vystavování pláten, včetně Slovanské epopeje. Rekonstrukce má navíc v příštích letech pokračovat.

Slovanská epopej
Zdroj: GHMP

Moravský Krumlov ale odmítá, že by spolupráce se známou milovníci umění znamenala, že už o návrat epopeje nemá zájem. Jen reaguje na to, že se dvacítka pláten hned tak na jižní Moravu nevrátí. Praha totiž prodloužila výstavu o další dva roky, v roce 2017 se mají navíc plátna stěhovat na výstavu až do japonského Tokia a odtud pak do USA. Městem v tuto chvíli rezonuje také otázka, jestli by město nemělo zámek odkoupit. Mluví se o částce 11 milionů korun. O všem rozhodnou nejspíše až příští zastupitelé, jednou z variant je, že o případné koupi rozhodnou obyvatelé Moravského Krumlova v referendu.