Jako když vyšije. Mig 21 po deseti letech vydává album Album

Praha - Nové studiové album nenatočila kapela Mig 21 navzdory svému názvu zrovna nadzvukovou rychlostí. Napsání a nahrávka třinácti skladeb trvala deset let. Album s prostým názvem Album vyjde 3. října, ve stejný den Mig 21 zahajuje podzimní turné.

Mig 21 o novém albu: Vyvíjí se to dobře (zdroj: ČT24)

Do povědomí posluchačů Mig 21 vletěla v roce 2001 hitem Snadné je žít ze stejnojmenné desky. Následovala alba Udělalo se nám jasno o rok později a Pop Pop Pop s dalším dvouletým odstupem. 

Se čtvrtou studiovou deskou se skupina vyšívala deset let - téměř doslova, přebal je totiž vyšívaný podle fotografie. „Zestárli jsme, ale vyzráli, máme pocit, že se už netopíme v blbostech,“ ohodnotili svou proměnu během dekády frontman, zpěvák a autor textů Jiří Macháček a kytarista Tomáš Polák, který složil hudbu.

Mig 21 / Album
Zdroj: ČT24/Supraphon

„Nejstarší píseň vznikla před sedmi lety, nejmladší před půl a tři čtvrtě rokem,“ upřesňuje Macháček. Před měsícem vypustila kapela singl s názvem Diskobůh, klip pojala originálně - jako instruktážní video pro fanoušky, jak natočit „mobiloklip“. Ze zaslaných příspěvků pak Mig 21 sestříhá teprve video. „Máme tam holku, která skáče padákem, jiná se věší někde za nohy, jsou tam záběry na vodních lyžích… Vyvíjí se to dobře,“ poznamenal Macháček.  

Celkem se na Album vešlo třináct skladeb. „Balada o orlu v povětří. Hit o Diskobohu. Láskyplné a upřímné sundání kalhotek. Odrhovačka o pánovi s karafiátem a bolavými zády. Alkoholický hymnus o věčné žízni. Superhit o štěstí jako kráva. Melodie houpací sítě líně visící ve stínu tropické zahrady. Protestsong o policajtce a jejím nesmlouvavém pendreku. A ještě krásné písně z doby nedávno minulé, co na žádné desce nemohly vyjít, protože jsme žádnou nevydávali,“ prozradil o nich něco málo Mig 21.

Křtem prošlo Album včera, vychází 3. října, kdy zároveň v Karlových Varech kapela odstartuje Album Tour. Šnůru s osmnácti koncerty zakončí 6. prosince v Plzni.