Duševní klid i kulturní vyžití se skrývá Mezi ploty

Praha - Areál Psychiatrické nemocnice Bohnice přes víkend ožije tradičním festivalem Mezi ploty. Svou kytaru na festivalu rozezní Tomáš Klus, zařádit přijedou Tři sestry, Sto zvířat nebo Čokovoko a se speciálním programem pro děti se představí třeba Chinaski. Kromě kulturních zážitků se bude diskutovat o problémech duše, napětí, stresu a úzkosti.

„Vedle kulturních zážitků chceme letos pro návštěvníky otevřít volnou komunikaci o problémech duše a nenásilně nabídnout pomoc všem, kteří zažívají stres, napětí, úzkost, duševní krizi nebo jen těžké životní období,“ potvrdil ředitel přehlídky Robert Kozler. Mimo umělců tak do Bohnic zavítají i renomovaní psychiatři a psychologové, kteří se návštěvníky pokusí oslovit krátkou přednáškou.

V areálu vyrostlo celkem šest stageí, návštěvníci se budou moci vůbec poprvé podívat do kostela bohnické nemocnice. „Jsme vstřícní i k dětským divákům, a tak na jednom pódiu vystoupí soubory a umělci mající potenciál zaujmout celou rodinu. Například již zmíněný Michal Malátný, soubor Buchty a loutky, Sto zvířat nebo Divadlo duší spřízněných. O interaktivní zábavu pro děti se postarají oddíly pražského Junáka či výtvarný Ekoateliér,“ dodal Kozler.

U příležitosti nedožitých 78. narozenin prezidenta Václava Havla zařadil festival na program čtení z jeho díla. Úryvky z Dopisů Olze přečtou v sobotu večer jeho dlouholetí přátelé Josef Abrhám a Jan Kačer.

V rámci Relaxační zóny, která nabídne velkou dávku jazzu, vystoupí mimo jiné Ondřej Ruml a Marta Töpferová. Mezi ploty jsou však nejen hudební, ale i divadelní festival. Proto tu nebude chybět brněnské HaDivadlo, divadlo VOSTO5, hudebně-divadelní duo Aniby neřekla s Annou Polívkovou nebo domácí Bohnická divadelní společnost.