Výstava brnkacích kuriozit: Je to kytara, nebo jídelní stůl?

New Jersey – Vzdát hold stěžejnímu hudebnímu nástroji – a zároveň poťouchle přiznat, co vše s ním dovede natropit fantazie vědců. To je cílem nové výstavy o vývoji kytar v americkém výzkumném centru Libery. Návštěvníci mohou vidět jejich nejrůznější variace, ale také si třeba hromadně zahrát na největší kytaru světa.

Stěžejní kousek výstavy nese značku Gibson. Má 14 metrů na délku, pět metrů na šířku a váží téměř tunu. Největší kytara na světě slibuje na první pohled mocný hudební zážitek – přesto ale její strany nevydávají příliš libý zvuk. Více než o zvukovou kvalitu totiž jde hlavně o vědu.

Před deseti lety totiž studenti s houstonské univerzity přemýšleli, s jakým projektem se nejlépe učit o konstrukci a fyzice. A tak si vyrobili trochu neforemnou kytaru. „Sestrojit kytaru jim trvalo skoro rok. Pak ji zapsali do Guinessovy knihy rekordů jako největší funkční kytaru na světě. To, že se na ni dá hrát – jakkoliv zvláštně to zní – ale zdůrazňujeme. Není to žádná maketa,“ dodává ředitel Národního muzea kytar Harvey Newquist.

Výstava ukazuje kytarovou historii i složitou vědu, jak vytvořit vibrující zvuk s použitím dřeva a oceli. Autoři se přitom nebojí předvídat i kytarovou budoucnost a nabízí k vidění nástroje vyrobené z karbonu nebo třeba vytištěné na 3D tiskárně. K vidění jsou i speciální kusy s přírodními motivy nebo se zabudovaným monitorem. Výstava kytarových kuriozit je zatím putovní – do budoucna by jí ale kurátoři chtěli najít stálý domov.

Kytarová NEJ jsou k vidění v New Jersey (zdroj: ČT24)