Barevný sen pro celou rodinu. V Brně uvedli moderního Louskáčka

Brno – Sto dvacet tanečníků na jevišti plném snových barev – tak vypadá montrealská verze Louskáčka, kterou dnes v české premiéře uvede Národní divadlo Brno. Velkolepá inscenace je první letošní novinkou baletního souboru. Kanadské pojetí tradičního vánočního baletu od Petra Iljiče Čajkovského sází hlavně na silnou vizuální stránku.

„Je to pastva pro oči. Celé dvě hodiny sníte nádherný sen plný barev. Je to úplně jiná koncepce vizuálnosti, možná pro někoho až na hranici kýče, ale pohádky jsou na hranici kýče. Jsou plné barev a dovolí nám snít. A toto je Louskáček, který to umožní nejen dětem, ale i dospělým,“ zhodnotil inscenaci umělecký šéf baletu Mário Radačovský.

Brněnské národní divadlo sáhlo po nastudování Louskáčka, které se hraje už 50 let v kanadském Montrealu. Verze slavila úspěchy také při svém prvním evropském uvedení v Bratislavě. „Je to jeden z nejkrásnějších Louskáčků na této planetě,“ myslí si Radačovský.

Nové nastudování je oproti původnímu Louskáčkovi, který se v Brně hrál 12 let, téměř dvojnásobnou produkcí. „Na 330 kostýmů se použilo přes tři tisíce metrů látky. Na jevišti v jednom obsazení tančí celý soubor Národního divadla Brno, což je 46 tanečníků, plus 70 dětí, orchestr. Na jevišti a za oponou je přes 200 lidí, kteří se o představení starají,“ vyjmenoval Radačovský. Brno je po Montrealu a Bratislavě teprve třetím městem, kde kanadského Louskáčka nastudovali.

NO COMMENT: Inscenace Louskáček v Národním divadle Brno (zdroj: ČT24)

V představení tančí přední sólisté brněnského souboru, v menších rolích se objeví také posluchači konzervatoře a děti z brněnských baletních škol. „Věkový rozptyl účinkujících je od pěti let až po lidi, kteří mají přes 60 let. Je to opravdu mnohogenerační produkce,“ dodal Radačovský.

Autorem choreografie je Fernand Nault. Jeho verze vznikla v roce 1964 a od té doby každou zimu ožívá v podání Velkého kanadského baletu v Montrealu. „Louskáček je neodmyslitelnou součástí repertoáru divadel, jako je Národní divadlo Brno. My jsme mohli buď investovat do existujících kulis a kostýmů původní produkce, nebo investovat trochu víc a přinést sem úplně nového Louskáčka. Já jsem se rozhodl pro to druhé,“ uzavřel Radačovský s tím, že doufá, že takto nastaví laťku pro všechny budoucí klasické balety.

Balet Louskáček se odehrává o Štědrém večeru. Diváky zavede na oslavu vánočních svátků a posléze do snu dívky Klárky. Ta pod stromeček dostane hračku Louskáčka, která se ve snovém světě změní v prince.