Příběhy českého designu: mladí a úspěšní pohromadě

Výstava Mladí a úspěšní! Příběhy mladého českého designu vrací návštěvníky zpátky časem až do začátku devadesátých let dvacátého století, aby se mohli ohlédnout za talentovanými objevy českých národních designérských soutěží.

Design Cabinet CZ sleduje profesionální osudy vítězných studentů, kteří si během svých dalších tvůrčích let vydobyli přední místa na výsluní naší designérské scény. Kurátorky dohledaly více než sto kontaktů a oslovily asi třicet současných designérů, kteří v době studií získali nejvyšší ocenění v soutěžích pořádaných Design centrem ČR a později Design Cabinetem CZ.

Svou prezentaci má v nevelké galerii čtyřiadvacet autorů. Prostor je uspořádán racionálně, artefakty ve vitrínách a na podstavcích obydlují okolí stěn i centrum místnosti. Informace o autorovi a jeho dílech koncentrují zavěšené panely, jejich vzhled sjednocuje geometrie červených a světlomodrých linií, písmen a šipek. K výstavě vychází přehledný katalog, jeho grafickou podobu, stejně jako celkový vizuální styl, navrhla Lucie Kaslová.

Expozice vybraných osobností předkládá žánrově pestrý náhled na tvorbu návrhářů, jejichž jméno funguje jako dobrá značka. Řadu z nich jsem vídala při udílení studentských cen v budově Mozartea, kde Design centrum ČR sídlilo. Často probíhal podobný scénář. Úspěšný student se záhy prosadil, na zájem médií a spolupráci s firmami navázal zahraniční školou nebo stáží a založením vlastního studia. Aktéři výstavy za ta léta prošli nejen Národní cenou za design a studentský design, přehlídkami Designblok či Cenami Czech Grand Design, ale i jinými soutěžemi, někteří dosáhli na Red Dot Design Award.

Jan Čtvrtník / křeslo Koxy
Zdroj: ČT24/Archiv Design Cabinetu CZ

Z celého menu výstavy je laické veřejnosti nejznámější Jan Čtvrtník (1975), který hned po škole absolvoval stáž v Design centru IKEA a později pro populární nábytkový řetězec navrhl několik svých produktů. Mezinárodně úspěšný Grand Designér roku 2008 a nositel Red Dot Design Award 2012 zde mimo jiné připomíná své ikonické čalouněné křeslo Koxy. Vedle Čtvrtníka je dalším designérským pojmem návrhář firmy Tescoma Ladislav Škoda (1977), který získal Red Dot Design Award 2013 za konvici s vyluhovacími sítky Teo a vystavuje též barmanské náčiní Barbar.

K výrazným objevům své generace bezesporu patří René Šulc (1978), pedagog Fakulty architektury ČVUT v Praze, jehož houpací křeslo Swing mne oslovilo už na Designbloku 2009. Na výstavě máme k dispozici také bezpečí jeho francouzských holí Vera. Z fyzicky přítomných věcí u mě vyhrává nový koupelnový set s hranatou vanou a bíložlutým umyvadlem Kryštofa Nosála (1982), kterého proslavily invenční práce pro Ravak i ergonomické šroubováky. Znát budete rovněž Davida Karáska (1969) a Radka Hegmona (1971) z mmcité, jejichž parkové lavičky a koše dodávají metropolím švih.

Galerijní prostor prosvěcuje inteligentním robotickým svítidlem Tvor Jindřicha Vodičky (1985). Možná kvůli Tvorovi je v místnosti málo světla, pracuje totiž na principu osvícení tmavých koutů. Architektka výstavy Veronika Pechmanová využívá sporé světelné koncepce založené na efektu nasvícení některých vitrín a objektů. Pro návštěvníka, přicházejícího z denního světla přilehlého dvora, nemusí být ovšem osvětlení dostačující, zvláště u panelů s textovou a obrazovou dokumentací.

K vidění jsou starší práce, za něž byli tvůrci oceněni, ale i aktuální výrobky. Takže se vedle sebe potkávají odvážné sedmnáctileté polobotky Martiny Deissové (roz. Víchové, 1975) a loňská diplomová práce Pavla Coufalíka (1985), trofejí Národní ceny za studentský design ověnčená kniha Zlín, nebo nejnovější dětská obuv Elišky Kuchtové (1989), držitelky Designblok Talent Card 2012. Doporučuji duhové botasky Jana Klosse (1982), osvěží vám podzim. Iritoval mě pouze Jiří Hlušička (1971) se svým ne příliš původním porcelánem s ochlupením.

Jan Kloss, Jakub Korouš / botasky
Zdroj: ČT24/Archiv Design Cabinetu CZ

Součástí doprovodného programu je volně pojatá sbírka projektu ÝBRKÝBL, z níž si mohou zájemci o design vybrat kousky, které jiní odložili jako nepotřebné. A kým jsou někdejší studentští vítězové? „Dnes mají vlastní profesionální studia nebo působí v domácích či zahraničních mezinárodních designérských týmech, jsou pedagogy na univerzitách, vysokých školách nebo vyšších odborných školách,“ uvádí organizátoři.

Výstavu Mladí a úspěšní!Příběhy mladého českého designu, která je součástí projektu Meet Czech Design, si můžete zdarma prohlédnout v Galerii Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství (Václavské náměstí 31, Praha 1) do 29. října. Otevřeno mají každý všední den od 10:00 do 16:00 hodin.