Tramtarie je fakt Psycho!

Olomouc - Jako poctu všem nesmrtelným šílencům, kteří milují své matky, otevřeli v Olomouci Bates Motel. Ubytovat se v něm mohou všichni návštěvníci nejnovější premiéry Divadla Tramtarie. A mohou si být jisti, že to bude Psycho.

Divadlo Tramtarie nastudovalo Psycho (zdroj: ČT24)

Divadelní inscenací odkazující na slavný thriller Alfreda Hitchcocka pokračuje olomoucká scéna v uvádění autorských literárních, filmových a komiksových adaptací. Na repertoáru má například hry inspirované Romancí pro křídlovku či Tracyho tygrem, další chystanou premiérou je Druhý život Veroniky.

Režie i dramatizace Psycha se ujala hostující Hana Mikolášková, horor režíruje vůbec poprvé. „Horor na divadle není běžná věc. Když se volí hororové látky, jsou spíše lehce parodované,“ domnívá se. Inscenace Psycha vychází z adaptace románu Roberta Blocha, značnou inspirací byla ale samozřejmě také filmová verze Alfreda Hitchcocka z roku 1960.

Do hlavní role psychicky narušeného správce motelu Normana Batese tehdy obsadil mladého Anthonyho Perkinse. V Olomouci jej ztvární Jan Konopčík. „V divadelní verzi jsme se snažili jít jinou cestou, ukázat úplně obyčejného chlapíka, který je důvěryhodný a nemá žádný problém,“ upozornil, že kopii filmového hrdiny divadelní návštěvníci očekávat nemohou.

Psycho / Bára Šebestáková, Marek Příkazký
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Dusnou atmosféru představení přiživuje scéna Hynka Petrželky. „Vypadá vzdušně, ale záleží, jak na ni svítíte, pak vznikají temné kouty, o kterých jste ani netušili,“ popsala režisérka Hana Mikolášková. 

V premiéře otevřel Bates Motel v Olomouci o víkendu, na horor, včetně slavné scény ze sprchy, do něj mohou lidé zajít zase při nejbližší premiéře 21. října.