Man Booker znovu u protinožců: S válečným románem uspěl Flanagan

Londýn - Držitelem prestižní britské Man Bookerovy ceny za román se letos stal Australan Richard Flanagan s knihou The Narrow Road to the Deep North. V příběhu z druhé světové války a poválečného období čerpal ze zkušenosti svého otce, který byl zajatcem japonské armády. Román se zaměřuje na stavbu železniční tratě, na níž se podíleli lidé poslaní na nucené práce. Stavba si nakonec vyžádala desetitisíce životů.

Pro udílení jednoho z nejprestižnějších literárních ocenění pro anglicky píšící autory letos poprvé platí nová pravidla, podle nichž se smí o Man Bookerovu cenu ucházet jakékoli anglicky psané dílo vydané v Británii i od jiných autorů než od občanů Británie, Irska a Britského společenství (Commonwealth), tedy desítek bývalých britských kolonií včetně Austrálie. To značně rozšířilo okruh nominovaných a vyvolalo u některých odborníků obavy, že prestižní britskou cenu začnou dostávat hlavně Američané.

Do užšího výběru šesti autorů pro udělení ceny za román se vedle Australana dostali Američan Joshua Ferris s knihou To Rise Again at a Decent Hour a Američanka Karen Joy Fowlerová s dílem We Are All Completely Beside Ourselves. Ostatní nominovananí byli z Británie: Skotka Ali Smithová s knihou How to Be Both, Howard Jacobson s knihou J a Neel Mukherjee s dílem The Lives of Others.

  • Bookerova cena, od roku 2002 přejmenovaná na Man Bookerovu cenu, byla založena v roce 1969 jako protiváha Goncourtově ceně ve Francii. Vítěz si odnáší peněžitou odměnu ve výši 50 000 liber (1,7 milionu Kč). Zároveň také obvykle výrazně stoupne prodej jeho románu, stejně jako knih ostatních finalistů.