Brněnská konzervatoř si k 95. narozeninám nadělí Kytici

Brno – Tesklivé balady i lidové povídačky – Erbenova sbírka básní Kytice ovlivnila svojí melodikou i významné české skladatele Bohuslava Martinů a Zdeňka Fibicha. Právě jejich kantáty a melodramy uvedou v autorském scénickém provedení studenti brněnské konzervatoře. Odvážný dramaturgický projekt má být oslavou 95. výročí založení školy a také Roku české hudby.

NO COMMENT: Ukázka z představení studentů konzervatoře Kytice (zdroj: ČT24)

Pomíjivost života a vysoká cena tohoto „křehkého daru“ – nosné téma inscenace, které vzniklo z propojení Fibichových melodramů a kantát Martinů. Za představením Kytice „Z kvítí vonného i býlí hořkého…“ stojí režisér Tomáš Studený, choreografka Ladislava Košíková a dirigent Tomáš Krejčí.

A také osm desítek konzervatoristů. Na pozici první houslistky se publiku představí Slovenka Alžbeta Stračinová. Hraje od svých pěti let. „Housle držím v rukou prakticky celý den. Kromě této inscenace působím i v kvartetu, orchestru a mám i další aktivity,“ prozradila studentka.

Na pódiu se o svém talentu pokusí přesvědčit diváky i student čtvrtého ročníku operního zpěvu Michal Marhold. „Mým osobním snem je dělat poctivé divadlo“ přiznal Marhold.

Studenti brněnské konzervatoře inscenaci uvedou jen čtyřikrát – poprvé v neděli 19. října v Dělnickém domě v Brně-Židenicích. Naplánované je také hostování v Ostravě a konzervatoř jedná i o uvedení na pražských Dnech Bohuslava Martinů.

Studenti vsázejí na to, že klasická díla české hudby i literatury interpretují neotřelou formou. Představení otevře Fibichův Vodník, následovat bude Svatební košile a Štědrý den. Inscenaci pak uzavře jímavá kantáta Bohuslava Martinů Narození Páně.

Janáčkovo úspěšné dítě

Brněnská konzervatoř letos slaví 95 let od svého vzniku. V jejím čele jako první stanul věhlasný skladatel Leoš Janáček. „Za celou dobu fungování konzervatoře prošly našimi branami čtyři tisíce absolventů. Mezi našimi slavnými absolventy bychom našli taková jména jako Dagmar Havlová, Libor Pešek nebo Libuše Šafránková,“ vyjmenoval ředitel konzervatoře Pavel Maňásek. Podobné ambice mají i současní studenti - třeba Michal Marhold už teď chodí do Janáčkova divadla jako statista.