Probuďte se! Film festival studentů z Písku chce být vidět

Písek – Studenti pro studenty, dalo by se říct o Mezinárodním festivalu studentských filmů v Písku. Mladí lidé z tamních filmových škol vytvářejí akci již čtrnáctým rokem a veřejnosti se tak snaží představit svou práci. Heslo letošního ročníku zní: „Nechte se probudit studentským filmem“. V soutěži se utká třicet devět snímků, které vybrala odborná porota z celkově tří set přihlášených děl.

Do soutěžního klání se slétly filmy z téměř čtyřicítky zemí. Doputovaly např. z Kanady, Libanonu, Indie, Ukrajiny, Bulharska, Mexika i Švýcarska. Vítěze v neděli vybere mezinárodní porota složená z německého režiséra Jana-Gerrita Seylera, hudebního skladatele Jana P. Muchowa, hudební konzultantky a členky polské filmové akademie Małgorzaty Przedpełské, filmového a televizního producenta Colina McKeowna z Velké Británie a předsedy této komise česko-slovenského režiséra Juraje Jakubiska.

Připraveno je mimo jiné i promítání celovečerního filmu Radima Špačka Místa a další vedlejší aktivity. Patří mezi ně workshopy pro nejmenší nebo beseda s režisérem a výtvarníkem připravovaného loutkového filmu Malá z rybárny Janem Balejem.

Producentka Nelly D. Jeníčková zase povede workshop, který návštěvníky seznámí s funkcemi stále populárnějšího crowdsurfingu. Absolvent FAMU a hudební kritik Pavel Klusák pohovoří o světě hudebních videoklipů Michela Gondryho & Spike Jonze. Hudbě se bude věnovat ve svém workshopu i Jan P. Muchow.

O hudební zážitek se postará kapela Sto zvířat, Ráj houbařů nebo jednočlenný orchestr Circus Ponorka.