Jan Křtitel ztratí hlavu pro Salome. Národní divadlo bude u toho

Praha – Useknutá hlava jako odměna za tanec? Judská princezna Salome věděla, o jaký dárek má svého nevlastního otce Herolda Antipu požádat. Podle evangelia Matouše a Marka si poručila useknutou hlavu proroka Jana Křtitele na stříbrné míse, čímž se stala oblíbeným námětem malířů, literátů i skladatelů. Opera Národního divadla uvádí slavnou Salome ve čtvrteční premiéře.

Národní divadlo uvádí operu Salome (zdroj: ČT24)

Skladatel Richard Strauss patřil mezi ty, které Salome inspirovala, a právě jeho opera tuto postavu proslavila stejně jako hra Oscara Wilda. V letech 1905–1907 uvedlo dílo přes padesát operních domů po celém světě (kromě opery ve Vídni, kde ji kvůli perverzitě zakázali cenzoři).

Pražskou inscenaci zrežíroval polský režisér Mariusz Treliński. Ten je označován za jednoho z nejprogresivnějších a nejnáročnějších evropských tvůrců současnosti. Hledám všude na světě místa, kde mohu dělat odvážnější inscenace, prohlásil o hře.

„Mariusz chce, abychom hráli a jednali jako normální lidé, bez operní gestikulace. Všechno, co děláme, je ovšem zcela založeno na hudbě, příběhu a dramatu Salome. V Mariuszovi se nezapře filmový režisér. Proto chce, abychom v této inscenaci hráli, jako by nám na obličej mířila kamera,“ prozradila představitelka Salome Gun-Brit Barkmin.


Evangelický příběh představí v Praze soudobé kostýmy, moderní nábytek i světelné efekty. Mezi nimi projekce nebo rychlé montáže scén. Za vším stojí scénograf Boris Kudlička.