Edita Pattová na Facebooku. Lajk!

Konečně Facebook na plátně! Malířském! Stále moderní fenomén lidské elektronické komunikace zkoumá Edita Pattová svojí realistickou (foto)malbou. V pražské Galerii Fotografic nastavuje Facebooku, ale vlastně samozřejmě nám veselé barevné zrcadlo věnované sebeprezentaci.

Až na dvě díla, kdy pracovala s fotkou bratra Emila a svojí vlastní, jde o náhodně vybrané záběry na podobné téma. Zkoumání jako veselý moment, tak trochu lechtivý, posléze podrobený reakcím spolučtenářů a spolusledujících má naštěstí i vlastní výtvarné kouzlo. Však je také autorka držitelkou čtvrté ceny na IX. mezinárodním bienále ve Florencii (2013), byla nominována na Cenu kritiků (2008, 2013), na ESSL Art Award (Vídeň) či Sovereign Art Prize (London).

Buďme si vědomi toho, že naprostá většina uživatelů Facebooku umisťuje na obrazovkách svoji vlastní vizi lepšího já, věnuje se vybírání těch nejvíce sexy záběrů a, jak připomíná autorka, vytváří cíleně „vlastního avatara“. Ten nemá s realitou takřka nic společného, je ale zajímavým příspěvkem k filosofii komunikace a přímo ovlivňované sebeprezentace.

Autorka pracuje ještě s tou nejpřirozenější polohou, mohla by zajít dále, čemuž naštěstí nepodlehla, a její práce tak získávají na důvěryhodnosti. Reakce portrétovaných tomuto ne vždy nasvědčují – někteří nadšeně tleskají, jiní se zlobí a chtějí z obrazů zmizet. Pattová je klasickou uživatelkou Facebooku, jednoznačně ví, o čem je řeč. O to lépe pak celá komorní expozice působí.

Koncepce obrazů podléhá samozřejmě zákonům realismu. Proto najdeme u každého hlavního záběru také postranní lišty ve věrné barevnosti a s následnou vyvolanou písemnou komunikací. Tady ovšem u řady děl kouzlo dynamicky stoupá – je to jedna z něžných bezprostředních kvalit internetového spojení – nahlídneme do duší a mozků zúčastněných a takřka vždy zkoprníme. Pattová si ale zcela nic nepřidává, je reálná i v tomto kroku.

Editta Pattová / Facebook
Zdroj: ČT24/Edita Pattová

EDITA PATTOVÁ / FACEBOOK. Kdy a kde: Galerie Fotografic, Praha 1; výstavní síň je otevřena denně 13:00–18:00; výstava potrvá do 7. 12. 2014.