Loutky jsou v Liberci naivní už 65 let

Liberec - Naivní divadlo v Liberci, jedno z nejúspěšnějších českých loutkářských souborů, slaví v těchto dnech 65 let od svého vzniku. Na své scéně za dobu dosavadní existence uvedlo 263 premiér - a speciální představení připravilo i ke svým narozeninám.

Naivní divadlo slaví 65 let (zdroj: ČT24)

Inscenace Třetí gong - komedie odkazující k Liberci coby městu sportu - je loutkovou hrou o loutkovém divadle. Loutky vodí jiné loutky a na jevišti se tak objevují všechny jejich podoby: maňásci, marionety, javajky, manekýny, plošné loutky ve stínohře i černé divadlo. „Diváci by si měli odnést spoustu poznatků o loutkovém divadle, o jeho historii, technologiích, a zároveň by mohli pocítit, že ho máme tady v Naivním divadle vlastně hrozně rádi,“ přeje si autor inscenace a dramaturg liberecké scény Vít Peřina.

Za rok odehraje Naivní divadlo 360 představení, které navštíví kolem 55 tisíc diváků. Se svými inscenacemi vyjíždí i za hranice. „Kromě Antarktidy a Austrálie jsme navštívili všechny kontinenty, poměrně často hráváme v evropských zemích,“ poznamenal ředitel divadla Stanislav Doubrava.

Většinu představení ale divadlo odehrálo v budově v Moskevské ulici, kde sídlí od roku 1968, kdy také získalo svůj dnešní název. Založeno bylo na podzim roku 1949 jako jedno z prvních profesionálních loutkových divadel v bývalém Československu.  

Naivní divadlo v Liberci
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

V tuto chvíli má na repertoáru jednadvacet her pro dospělé i pro děti. Jako jediné v zemi uvádí i inscenaci pro dvouleté diváky. Právě ta - O beránkovi, který spadl z nebe - patří k nejoceňovanějším.