V nouzi poznáš přítele i sám sebe. Brněnské Národní zve na Hostinu dravců

Brno - Sedmi přátelům půjde od 31. října na scéně Národního divadla Brno o život. Kdo bude muset z kola ven? Rozhodne Hostina dravců, černá komedie odehrávající se ve Francii okupované nacisty.

Hostina dravců je původně novela francouzského autora arménského původu Vahého Katchy z 60. let. Převedení do divadelní podoby se dočkala až téměř o půlstoletí později. Autor adaptace Julien Sibre se podílí i na chystaném zfilmování příběhu (zfilmován byl poprvé už v roce 1964 v režii Chrique). 

Komorní drama se odehrává v roce 1942. Sedm přátel se v pařížském bytě sešlo na narozeninové oslavě jednoho z nich, veselí ale přeruší gestapo. Odplatou za smrt dvou německých důstojníků, kteří byli zastřeleni před domem, odvádějí z každého bytu dvě rukojmí, pravděpodobně je čeká smrt. Hostitele narozeninové společnosti ale německý major zná a ze známosti nechává přátele, aby „oběti“ mezi sebou vybrali sami. 

Hostina dravců
Zdroj: ČT24/Národní divadlo Brno

„Z roztomilé oslavy středostavovské společnosti, kde jsou všichni přátelé a mají se rádi, se najednou ze zoufalství v boji o život stává hostina dravců,“ vysvětlila název hry dramaturgyně Olga Šubrtová. „V podstatě každý má máslo na hlavě,“ dodává režisér Ivan Krejčí. Morální dilema se přenáší z jeviště i na diváka: jak by se rozhodl? A obstál by sám před sebou i před ostatními?

„Nevím, asi bych byl srab. Člověk si může u stolu říct, jak by se obětoval, ale realita je hodně složitá,“ je si herec Martin Siničák vědom, že odpověď není snadná, pokud vůbec možná. Na hostině se coby nevidomý válečný veterán Pierre sejde s Martinem Slámou v roli hostitele, knihkupce Vicotra, jeho ženou Sophií, kterou hraje Magdaléna Tkačíková, a doktorem Romanem Nevěčným; sedmičku doplňují Pavel Doucek, Petr Halberstadt a Hana Tomáš Briešťanská. Představitelem německého majora, který společnosti udělá zdánlivou laskavost, je hostující Petr Kubes.

Tíživé drama plné černého humoru nastudovalo před dvěma lety Jihočeské divadlo. Derniéru odehrálo letos v dubnu. Brněnská scéna premiéru Hostiny dravců přichystala na poslední říjnový den v Mahenově divadle.