Umělecký provokatér Václav Stratil získal cenu Moravské galerie

Brno - Konceptuální umělec Václav Stratil, jehož díla jsou proslulá experimentem a provokací, získal Cenu Michala Ranného. Ocenění za přínos výtvarnému umění uděluje Moravská galerie výrazným umělcům jen jednou za dva roky. Na jaro navíc galerie připravuje Stratilovi velkou výstavu jeho prací.

Fotoperformance, hra s vlastní podobou na fotografii, zajímají Václava Stratila už od 90. let. „Zajímá mě reinkarnace za živa, takže reinkarnuju neustále. Teď už mě ani tak nezajímají ty známé tváře jako Adolf Hitler, ale spíš vlastní proměny do sebe samého,“ vysvětlil čtyřiašedesátiletý výtvarník.

Pro jeho díla je typická pestrost a hravost. „Liška bylo jedno z prvních témat, které maloval jako dítě. Návraty k dětství a k dětské ilustraci je něco, co se ve Václavově práci objevuje neustále,“ říká kurátor Jiří Ptáček.

Nejen barvy, ale taky výrazná provokace – i kvůli ní získal Václav Stratil nálepku člověka, který propaguje nacismus. „Pro mě je to parodie, duchovní téma, humor a sarkasmus,“ upřesnil Stratil. „Používá určité znaky a symboly, které v naší paměti hrají nějakou roli. Často zapomínáme, že je vnímáme stereotypně, že je vlastně rovnou soudíme,“ dodal Ptáček.

A tak je právě odvaha a svoboda - mnohem víc než konkrétní tvůrčí postupy - tím hlavním, co se Václav Stratil snaží předat svým studentů z Fakulty výtvarných umění VUT. Stratilovo pedagogické působení bylo vedle přínosu pro brněnskou kulturní scénu tím hlavním důvodem, proč letos Moravská galerie ocenila právě jeho.

Kromě symbolického ocenění dostane čerstvý laureát Ceny Michala Ranného i vlastní profilovou výstavu. Galerie ji chystá na jaro a představí na ní rozsáhlou paletu Stratilových prací zejména z posledních 15 let.


Václav Stratil se narodil v roce 1950 v Olomouci, většinu 80. a 90. let strávil v Praze, poté přesídlil do Brna. Na brněnské fakultě výtvarných umění vedl ateliér kresby a později ateliér intermédií. Věnuje se konceptuální tvorbě, kresbě, malbě, fotografování a performancím. Odborníci hodnotí jeho projev jako syrový, drzý, často ostře společensky angažovaný, ale také vtipný a hravý. Má za sebou desítky výstav v České republice i zahraničí. Poznávacím znamením jeho malířské tvorby je opakující se motiv lišky.

Cena Michala Ranného nese jméno předčasně zemřelého malíře, představitele české lyrické abstrakce. Jednou za dva roky ji uděluje Moravská galerie významné osobnosti, která je po formální i obsahové stránce obohacením české vizuální kultury a jejíž dílo a myšlení výrazně ovlivňuje nastupující generaci umělců. Prvním laureátem Ceny Michala Ranného byl Dalibor Chatrný, následovali Miroslav Šnajdr starší, Stanislav Kolíbal, Vladimír Skrepl, Milena Dopitová a Daniel Balabán.