Princezna Amálka, královský písař a příběh jako detektivka

Praha – Česká televize dnes představí svůj vánoční program, jehož nedílnou součástí je vždy i štědrovečerní pohádka. Letos to bude Princezna a písař od režiséra Karla Janáka. V roli princezny Amálky se představí Monika Timková, královského písaře ztvárnil Matouš Ruml.

„V pohádce zažijete napětí, lásku a pochopitelně humor,“ přibližuje příběh představitelka hlavní role Timková. Děj Princezny a písaře by se totiž měl od ostatních pohádek lišit právě v tom napětí – podle Rumla je to skutečně akční příběh, protože například i písaři se zde učí šermovat. I útěk obou hrdinů nenaznačuje poklidnou dějovou linku. Amálka prchá před nechtěným ženichem, písař před nepravdivým obviněním.

Ani samotné natáčení podle všeho neproběhlo úplně v klidu. Při scéně, kdy Amálka s písařem plují na lodičce po Ploučnici, se oba hrdinové „cvakli“ a s těžkými kostýmy skončili ve vodě.

Studio 6: Jaké bylo natáčení Princezny a písaře (zdroj: ČT24)

V pohádce si vedle hlavních hrdinů zahrál například Miloš Kramár, Petr Nárožný nebo Jiří Bartoška. Už od jara se natáčelo na velhartickém hradě, v Průrvě Ploučnice nebo v Martinickém paláci u Pražského hradu.

Vánoční pohádka vysílaná na Štědrý den není pro režiséra Janáka žádnou novinkou, už před dvěma roky běžela na televizních obrazovkách jeho pohádka Dvanáct měsíčků, k níž napsal i scénář. Příběh princezny a písaře vytvořil Rudolf Merkner, který se mimo jiné podílel na scénáři k Janákově teenagerovské komedii Rafťáci.